The new klinkenberg

The new Klinkenberg in Ede will offer room for 120 residents who due to complex car e issues require a lot of care later. The building is situated at the Amsterdamseweg and distinguishes itself, among other things, through the park-like surroundings that are also designed in the landscape.

In close cooperation with Wiegerinck architects and urban construction Studio id+ developed the interior plan for the whole building.

The landscape as integral subject

Integral subject of the plan is the access to outside and the landscape that is designed around the building. From the first sketches it is already decided to divide the building volume into four loose buildings. This creates room for a central inside square but all loose landscapes around the buildings become interesting.

So a landscape design is made for this that can be used at all levels and in each type of exercise. This makes it attractive to go outside. Family, caregivers or nursing staff are encouraged to take residents outside for a while.

The access to outside and to makes this as easy as possible has become one of the pillars in the interior design. Each building has its own lift the provides almost immediate access to outside. However, this means that we want to make the route to and from the lift as clear as possible. But also that we want to ensure that on the way back the own floor can be recognised.

On the floors this is done by designing experience places near the lift and by given each floor its own identity. Whereby separate places are created near the lift to further individualise the loose interior later and to match this with the residential group on the floor.

The connection of beads

There are 10 apartments on each floor of a building block. The 10 apartments share a neighbourhood room together. As two building block are linked together again and the neighbourhood rooms are situated on the heads of the building, it is also encouraged to have a ‘neighbourly chat’ with each. Or in other words, to also be able to spend time in the other neighbourhood room.

Apart from the neighbourhood rooms, areas are created at various other places. These areas are set up so it is also possible to meet outside the apartment. But these are also areas to ‘experience’. A part of the residents will suffer from dementia and will require a supportive and readable environment. An environment where there is differentiation in incitements and where there is something to do.

We have used the metaphor of a bead chain to connect the different places with each other. Thereby a differentiation in the level of incitement is made. The neighbourhood rooms have the most incitements, while the areas at the end of the corridor have the least incitements. These are areas where you can retreat, where you can oversee the corridor and look outside.

To interrupt the length of the corridors and also the implement some moments of peace in the length, areas are also created in the niches of the corridors. These areas are accentuated in the finish of the walls. In the loose interior colour accents will be added here.

View in the niches

From the thought to provide both light as view into the corridors, windows are also designed into the interior design. Next to the light and view the windows also have another function. They provide room to make your own apartment recognisable by placing items in front of the window. From the corridor side this supports the recognition and finding of your own apartment. What is mainly very supporting for residents with dementia. Plus, it also ensures that the same group can see and experience something when walking through the corridors.

Next to each window frame a small closet is installed where one can place items from the corridor side. Again from the thought to see and to experience but also to recognise.

As the corridors become quickly very rhythmic it is decided in the architecture to make the niches skip. In addition thereto it is also decided to differentiate both the windows as the small closets. There are four types of windows with closets in total that vary per niche. So not one niche is exactly the same, what supports the recognition and finding the own apartment.

The windows at the corridor side provide light and view in the corridors but also room for own items for recognition and ensures that there is something to see and experience in the corridors.

studio id+

Peace and unity in the design; gesamtkunstwerk (joint art work)

From the sketch design the architecture, interior and landscape design are integrated with each other to achieve one total design. In the interior, this is strongly expressed in the materialisation. For the frames of both the doors as the windows frake wood is selected. A type of wood that strongly resembles oak with a calm wood tone. The walls are kept neutral and accent colours are used in the niches. Per floor an own accent colour is selected. This again from the thought of the recognisability per floor.

The floors have been given a wood appearance for a homely and warm character and closely match the general experience of the building and the areas. Here peace and unity was sought and a certain unity in materialisation.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten