the veldstraat | hospitality

The Veldstraat is newly built location of care organisation Laurens in Rotter South. The project does not just concern providing accommodation to people suffering from dementia but also to elderly people with a somatic condition. In total there will be room for 131 residents. Plus, there are various support facilities, including a restaurant with kitchen, coffee bar, ship but also for example office space.

In this article we discuss the ground floor of the building and the philosophy behind the design. In addition, we also developed the complete lay-out, atmosphere and appearance of the homes on the floors. These can be found in the article about: THE VELDSTRAAT / LIVING

“studio id+ has realised an efficient and effective design process with the client.”

Lenard Buteijn | project manager Laurens living

A new lay-out

At the moment that we started with the design for the ground floor there was already a first concept proposal based on other principles. This matched the new insights better and went to review the new wishes and requirements. Thereby we gave priority to the perspective from the resident with dementia. Not to exclude the other users (including residents with somatic conditions, family, caregivers and care staff) but because residents with dementia mostly depend on the surrounding and they have the least control of the perspective thereof.

Due to the reduction of the rational ability choices can be considered to a much lesser extent. In order not to put extra pressure on the care with this, in the design a good routing and organisation of the map was sought. For example, by removing the central entrance from the view, there is less notice to want to go out there. By indeed making the entrance of the garden as accessible and logical as possible we do want to make it attractive to go out here.

Moving functions

The shop and the sanitary facilities within the restaurant, the issue of the kitchen by the entrance, the door of the garden hidden and lots of glass near the entrance. These were examples from which we made a start. In a number of intensive workshops with the working group studio id+ has worked towards a number of lay-out variations that are elaborated in a final version.

In this the sanitary facilities were moved to the core, is kitchen is placed central in the restaurant, a coffee bar is installed at the entrance and the shop is placed at an angle, as central shaft, on the exit of the lifts. The entrance and the facility corridor have been hidden in a wooden wall so they attract less attention or cannot even be seen.

A central piece of furniture

The mentioned functions are jointly placed in a central piece of furniture. This piece of furniture does not just ensure for a pleasant layout of the area. It also dictates the sight and walk lines in the area. From the lift you are attracted by the shopping street and by the issue in the restaurant. The route to the entrance is actually the least attractive.

With entrance the visitors are welcomed from the street in a lounge-like coffee bar where information can also be obtained. Via the route passed the facade one automatically arrives in the restaurant. After which you also automatically passes the shopping street and route towards the lifts. From the restaurant you always pass the shop and therefore also the route towards to lift.

History in a new jacket

Only after we had the correct routing and organisation of the map and we had grip on the central piece of furniture and all functions had a correct position, we made a start on the atmosphere and appearance of the area. Hereby recognition was the principle. Everyone must feel pleasant and welcome here.

Still the residents are of an older generation and their recognition, definitely with the residents with dementia, lies with style elements from the past. Where, by the way, very beautiful elements can be found. To be able to still refer to earlier days without getting stuck in the past, we translated these elements to modern designs.

So, we translated patterns of lace doilies into the pattern of the tiling of the central piece of furniture. We processed the capitulated fabrics from the past into the patterns of the back rests of the permanent benches. We translates the recognisable panelling into a wooden slated wall and also created bridges to the past in the furniture and lamps.

From secure to refreshing

In the design we made a transition of colour use. For example, at the entrance, where the coffee bar and the lounge are, dark colour-use is applied. The colours are more explicit what gives a secure and familiar feeling. For the residents with dementia it looks darker here. Therefore, the lighter restaurant will be preferred when exiting the lift.

However, the restaurant is indeed lighter in colour-use. The design is more open and seeks connection with the garden.

It is all about details

The complete design is elaborated to the finest detail. Hereby we feel a fascination for connections and transitions. How does the worktop connect to the tiling? How is the transition between the floor and floor and wall tile? But how do we show a substantial difference between the issue and the rest of the area and how can we ensure for sufficient roughness of the tiles in the kitchen? With these questions we made a start and we have ensured for tight details and powerful materialisation.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten