hospital gelderse vallei

The hospital the Gelderse Vallei in Ede is a hospital with a regional function. The hospital distinguishes itself on the themes nutrition and exercise. Due to a number of arising renovations within the hospital there was a need for a structural interior plan. In close cooperation with and assignment of van Wiegerinck architecture and urban construction we developed a masterplan for the interior of the ZGV.

One building; 4 wings; 5 colours

The building is structured from a central hallway from which 4 wings can be accessed. Each wing (and also the central entrance hallway) has its own colour, so it is easier for visitors the find the right wing. The colour-scheme of the wings is implemented in all facets of the interior. That clarifies, but also ensures at the same time for, in combination with the design, that the building becomes dated and fragmented.

From the vision that the hospital is one building, in which different wings, departments and functions are present, the masterplan is based on a central basis. Hereby the specific colours still remain recognisable, but in a subtler design.

Daylight and view on the outpatient clinics.

One of the pillars in the plan and already used by Wiegerinck, is the opening of the corridors on the outpatient clinics towards the facade. At this moment the waiting areas on the outpatient clinics are free indoor areas without direct daylight. There is an approach with a three-corridor structure whereby the public corridor or the care corridors (where the areas of the outpatient clinics are present) are separated. This separation remains in place, but there be more openness at the location of the waiting areas whereby also at places possibilities are created to provide more daylight into the building. Plus, it creates more openness as sight lines are extended.

Distinction in type of waiting

From the entrance of the hospital there is actually a succession of areas and functions. In the central hallway you are informed, there are functions like shops, pharmacy but also an area for lunch and coffee. Subsequently you arrive at the reception squares where the focus is on allocation of the correct outdoor clinic and route, but also on informing about medical matters. The waiting here is still slightly informal. Subsequently you arrive at the waiting area of the outdoor clinic itself where the waiting is functional and targeted. You wait for an appointment or treatment.

Nutrition & exercise at the outpatient clinics.

A second pillar in the plan to express the theme nutrition and exercise more in the interior and to connect this with the building. The hospital strongly distinguishes itself on this theme and it was time to also make this tangible in the design.

At the reception square information is given about the themes but attention is also put on the themes by actually placing healthy food but also by encouraging exercise. You can for example wait on the exercise bike.

In the corridors towards the outpatient clinics a translation is made in the treatment of the walls. In a first proposal the silhouettes of exercising are translated into sports in patterns on the wall. Due to the unilateral approach and the accent colours on the walls a better orientation is created in the corridors at the same time. Thereby almost literal exercise is created when passing the patterns.

In the waiting areas self there is a lot of distinction in ways of sitting; apart from sitting high and low one can also waiting standing up or while exercising. This applies both for the reception squares and the waiting areas self.

Design and materialisation of the waiting areas

It was chosen to make an optical connection between two opposite waiting areas. As contact was also made with the facade, long lines are created. The waiting areas have received a unique indication in the floor finish and the ceilings are also raised. Indirect light is used for another atmosphere. Plus, variation is applied in the way of waiting. Where you previously would always sit next to each other you can now also wait more individual or with 1 or 2 persons. There are information facilities like brochures, information messages and television screen clustered on one spot. The colour scheme varies per wing.

Daylight on the operating theatres

The design of the interior of the operating theatres are based on the same masterplan. This means that a central basis was also chosen here. And here contact is also made with the outdoors and with daylight.

On the side of the facade new window frames with mat glazing are placed for this. So light enters the building but there is no outside view. On the other side is the corridor. Here openness is also sought with mat glazing, in order to also let daylight enter from the corridor to the operating theatres at the holding and recovery.

Also in the operating theatres self extra light is added this way. And of course the offices are also situated at the facade.

The metaphor of the cocoon

An operation is for many people a rather stressful experience. The view on all working processed, equipment and other medial necessities is then not always very calming. However, for the care staff itself it is the daily workplace where a large extent of efficiency is required. Within the plan an area was sought to consider both perspectives. Where is patient is calmed down and also has the possibility to oversee but where the care staff can also perform the working process correctly.

From the patient’s vision work was carried out from the metaphor of a cocoon. An area that supports in the experience from a ‘safe’ and protected area whereby you can oversee the surroundings. This is translated to the outlining of the holding and recovery areas. Both the floors as the walls have been given the same colour tone. Therefore, they stand out from the rest of the area and become separate areas.

The way to and from the operating theatre

From the experience of the patient we looked how you are transported to and from the operating theatre. With this we sought a design of guidance that we find the ceiling lighting. This is equipped as a light line that continues to run across the areas. Apart from the fact that this light line is oriented and steering for patients, it also offers guidance to the staff. With the niches of the operating theatres separate lighting is obviously also installed to mark the different areas.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten