Dementie, een bijzonder vraagstuk.

We hebben een bijzondere passie en ervaring in het ontwerpen voor mensen met dementie.

Vanuit het ontwerpend onderzoek ‘ruimte voor vergetelheid’ zijn wij ons gaan verdiepen in de vormgeving van de woon-/ zorgomgeving voor ouderen met dementie. Binnen dit onderzoek is medisch-/ wetenschappelijke kennis over het brein en het ziektebeeld dementie, gekoppeld aan wat je hiermee kunt in een gebouw.

Lees verder na deze projecten.

De noodzaak voor onderzoek

Vanaf 2011 zijn wij ons gaan verdiepen in het ontwerpen voor mensen met dementie. Al snel bleek dat er weinig kennis voor handen was om te weten waar je bij het ontwerpen voor deze doelgroep rekening mee kon houden. Er was veel medisch-/ wetenschappelijke kennis over het brein en het ziektebeeld dementie, maar er waren weinig gegevens die vertelden wat je hiermee kon binnen een gebouw.

Dit terwijl deze doelgroep wel in hoge mate afhankelijk is van hun directe omgeving. En sterker nog, hierdoor ook beïnvloed wordt. Zo hoorden we in de praktijk veel voorbeelden van een ‘misfit’ tussen omgeving en gebruiker. Hierdoor ontstond ongewenst gedrag, agitatie bij de bewoners, gedesoriënteerd gedrag en zelfs een hogere zorgdruk en hoger medicatiegebruik.

Dit was voor ons de aanleiding om hier zelf onderzoek naar te gaan doen. In 2011 schreven wij dan ook een onderzoeksvoorstel om hier een koppeling in te maken.

"Met het onderzoek 'ruimte voor vergetelheid' is een koppeling gemaakt tussen medisch-/ wetenschappelijke kennis over het ziektebeeld dementie en wat je hiermee kan in het gebouw, in het bijzonder in het interieur"

Doelstelling ontwerpend onderzoek

Ruimte voor vergetelheid

Onder de naam ‘ruimte voor vergetelheid’ voerde Anja Dirks samen met Marielle Wetzels een tweejarig onderzoek uit, naar de woonzorgomgeving voor mensen met dementie. In het onderzoek is een koppeling gemaakt tussen medisch-/ wetenschappelijke kennis en de gebouwde omgeving. Met een focus op het interieur. Het onderzoek is gefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de creatieve industrie en heeft medewerking gehad van z’n 60 partijen en bedrijven. Op basis van een literatuurstudie, locatiebezoeken, ontwerpend onderzoek en expertLABS zijn aan de hand van de thema’s licht, bewegen en waarnemen ontwerpaanbevelingen (tools) ontwikkeld.

Geïnspireerd geraakt door onze expertise?

Meer weten over onze onderzoeken?

Anja Dirks


+31(0)30 - 782 05 50
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten