Kantoor, een gezonde werkomgeving

We hebben vanuit historie een bijzondere affiniteit met het ontwerpen van werkomgevingen. Nadat we ons zijn gaan specialiseren in gezonde omgevingen, gingen we ons steeds meer afvragen hoe het eigenlijk zat met de gezondheid op kantoren.

Uit onderzoeken blijkt dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Van deze tijd spenderen we 40% van de tijd op onze werkplek. Dat is bijna de helft. Koppel dit aan recente onderzoeksgegevens waaruit blijkt dat 1 op de 2 Nederlanders overgewicht heeft, slechts 25% de richtlijnen van gezonde voeding haalt en we overmatig te weinig bewegen en het is niet moeilijk te constateren dat het ontwerpen van werkomgevingen bijna een maatschappelijk vraagstuk is.

Onze kennis en expertise in de zorg zijn we gaan exploiteren en koppelen naar de werkomgeving. Want naast dat we met een gezonde werkplek bijdragen aan een oplossing in een maatschappelijk vraagstuk dragen we ook op een ander vlak bij. Zo kennen gezonde medewerkers een lager ziekteverzuim, hogere productiviteit, een hoger welzijn en hogere werknemerstevredenheid. En dat is voor iedere werkgever interessant.

En laten we daarbij niet vergeten dat met de komende vergrijzing we over een paar jaar een aanzienlijk deel van onze beroepsbevolking kwijtraken. Waarmee het werven en behouden van talent voor bedrijven de grootste opgave van de toekomst gaat worden.

Lees verder na deze projecten.

Voorbij het nieuwe werken

Een werkplek gaat in de eerste plaats over een plek waar je op een goede manier je werkzaamheden uit kunt voeren. En in de loop van de jaren is deze werkplek aanzienlijk veranderd. Voornaamste redenen hiervoor zijn het veranderen van werkzaamheden en type arbeid, bedrijfsorganisatie, digitalisatie en globaliseren, waardoor we veel minder afhankelijk zijn geworden van een vaste werkplek op een kantoor.

In de jaren ‘90 werd gestart met onderzoeken naar het ‘nieuwe werken’. Inmiddels een containerbegrip met een niet altijd positief gevoel. Werknemers die geen plek kunnen vinden, het heen en weer lopen met spullen, het niet meer kunnen personaliseren van een plek en het niet goed passen van deze flexibiliteit bij een functie zijn hier voorbeelden van. Maar van oorsprong ontstaan om invulling te geven aan de vraag om meer flexibel met de werkplek om te gaan.

Op dit moment wordt er bij veel bedrijven op een eigen manier invulling gegeven aan het nieuwe werken. Veelal gaat dit over het flexibel gebruik van werkplekken (minder werkplekken dan werknemers), diversiteit in werkplekken (verschillende werkzaamheden vragen verschillende plekken) en  integratie van voorzieningen (denk aan kinderopvang, sportfaciliteiten of ontspanningsmogelijkheden). Logisch gevolg van dit alles is dat er theoretisch gezien minder m2 nodig zouden zijn.

In de praktijk constateren we dat de term het nieuwe werken een goed uitgangspunt kan zijn, maar dat maatwerk vereist is om het goed te laten landen binnen een organisatie. Daar is een scherpe bedrijfsvisie voor nodig maar aanvullend ook een goede partner die de visie ruimtelijk kan vertalen.

Een advocatenkantoor heeft namelijk een heel ander type werkzaamheden en type functies dan een consultancy bureau, of een telemarketingbedrijf. Waarbij ook binnen een sector er nog eens een diversiteit aan opvattingen, visies en differentiatie te vinden is. Het nieuwe werken als blauwdruk gebruiken lijkt dan ook allerminst redelijk.

In dit perspectief hebben wij de kennis van wat het nieuwe werken betekent maar kunnen we vooral organisaties lezen en vertalen naar ruimtelijke modellen. We begrijpen dat de receptioniste niet iedere dag aan de wandel is op zoek naar een plek omdat ze gewoon een vaste plek nodig heeft. Maar we weten ook dat een vertegenwoordiger wel makkelijk in en uit kan vliegen en ook een uurtje aan de koffietafel kan landen.

We noemen dit denken ‘voorbij het nieuwe werken’. Niet in de laatste plaats omdat we van mening zijn dat er veel meer is dan enkel werkplekconcepten en we de koppeling maken met het gezonde werken. Voor ons is het de koppeling van alle kennis en ervaring die voor handen is op de verschillende thema’s die spelen in het vraagstuk rondom de werkplek en de ruimtelijke vertaling die dit kan opleveren.

Opzoek naar een sparringspartner in uw vraagstuk?

Neem contact met ons op!

Anja Dirks


+31(0)30 - 782 05 50
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten