Het familie huis

De afgelopen maanden heeft Studio id+ Amy Leering mogen begeleiden bij haar afstudeeronderzoek voor de Interior Design and Styling opleiding aan de Jan des Bouvrie academie. In haar onderzoek richtte Amy zich op de zorgvraag vanuit jonge gezinnen, waarvan een ouder getroffen is door kanker. Zij constateerde, helaas ook uit ervaringen in haar directe omgeving, dat er weinig voorzieningen zijn voor de opvang van deze kinderen. In haar onderzoek ontwikkelde zij een nieuw zorgconcept om de kinderen uit getroffen gezinnen, en de ziekenhuizen, te ontlasten.

Jonge mantelzorgers
Uit Amy’s onderzoek blijkt dat kinderen in deze situatie plotseling geen kind meer te kunnen of durven zijn en zelfs taken overnemen van hun ouders. Met een schrikbarend aantal van 442.000 jonge mantelzorgers in Nederland kunnen we inmiddels spreken over een maatschappelijk probleem. Deze jonge mantelzorgers ervaren veel stress, zijn vaak kwetsbaar en houden regelmatige psychische problemen over aan de situatie. Ze worstelen met de vele emoties die gepaard gaan met het ziekteverloop en behandeling van hun zieke ouder, maar er zijn voor hen nog weinig mogelijkheden voor een uitlaatklep of hulp.

Nieuw zorgconcept
Amy constateerde dan ook een gat in de huidige zorg voor deze gezinnen als geheel. De ziekte van de ouder wordt behandeld, maar het gezin eromheen vergeten. Om dit gat te dichten heeft ze een nieuw zorgconcept ontwikkeld waarbij de kinderen worden ontlast. Hierdoor kan een meer gewone rolverdeling terugkeren binnen de gezinnen, waar vervolgens alle gezinsleden profijt van hebben. Ze ontwierp een zorgcomplex waar gezinnen tijdelijk kunnen verblijven en waar een deel van de behandeling kan plaatsvinden. Dat betekent ook een verlichting voor de overvolle ziekenhuizen.

Een veilige haven
In een bestaand pand met drie bouwlagen ontwierp Amy op de begane grond een ruimte speciaal voor de kinderen, waar zij in contact kunnen komen met lotgenoten. Deze ruimte is niet alleen voor de kinderen die tijdelijk in het complex verblijven, maar ook voor kinderen uit de omgeving die zich in eenzelfde situatie bevinden. Ook is er plek voor de ouders om elkaar te ontmoeten. De behoeftes van de groep kwetsbare kinderen waren uitgangspunt voor het interieurontwerp. Om daar vorm aan te geven gebruikte Amy het concept ‘Frame’; ze heeft een veilige haven gecreëerd met mogelijkheden om buiten de kaders te treden, er zijn focuspunten, en ruimte voor geborgenheid en verbinding. Door ruimtes voor verschillende soorten activiteiten en emoties in te richten, en daarbij rekening te houden met verschillende prikkelniveaus, is er een gebalanceerd geheel ontstaan. Zowel het ‘terugtrekken’ als de mogelijkheid om ‘gezien te worden’ hebben een plek gekregen.

Doordacht ontwerp
Door het interieur in te delen in zones – zoals een sociale zone of een voor geborgenheid – en deze te koppelen aan bepaalde kleuren, ontstaat er helderheid voor de gebruikers. De ruimtes zijn niet volledig afgesloten, maar nauwkeurig doordachte zichtlijnen geven de ouders een veilig gevoel van controle en de kinderen een gevoel van vrijheid. Een verloop in het patroon van de terrazzo vloer benadrukt het prikkelniveau in de verschillende ruimtes. In de uitwerking van de (therapeutische)spelelementen, zoals boekenkasten, moestuinen en zitelementen is rekening gehouden met verschillende behoeftes en de mogelijkheden om  door het gebouw te bewegen.

Zorg voor ouder en kind
De eerste etage is ingericht voor patiënten met tijdelijke zorg, zoals respijtzorg en een eerstelijnsverblijf. Hier zijn appartementen beschikbaar voor het hele gezin en kan de ouder aansterken na bijvoorbeeld chemotherapie. De tweede etage is gereserveerd voor patiënten in hun laatste levensfase. Ook hier kan het hele gezin terecht. In de dependance is er een mogelijkheid voor de realisatie van een ‘Maggie’s centre’, volledig gericht op therapiesessies voor kinderen. Door praatsessies en speltherapie komen ze in contact met leeftijdgenootjes. Zo kan een kind hier de ondersteuning vinden waar hij of zij behoefte aan heeft, en ook gewoon weer even kind zijn.

Anja Dirks - 10 juni 2020
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten