Hoogwaardige verblijfsruimte in het ganggebied

In Bunnik hebben we dit jaar maar liefs twee projecten mogen opleveren. In Woonzorglocatie Bunnichem van Stichting QuaRijn hebben wij een monofunctioneel ganggebied met minimale middelen getransformeerd tot een hoogwaardige en prettige verblijfsruimte.

Variëteit, herkenbaarheid, eenheid en tactiliteit
Op de afdeling kleinschalig wonen voor ouderen met dementie delen 24 bewoners twee woonkamers. Deze werden als te klein ervaren, terwijl er in de gangen een overmaat aan ruimte was. In het ganggebied hebben wij een variëteit aan plekken ontworpen, in een overzichtelijk geheel en met veel gevoel voor rust en eenheid. Zo zijn er hoge zitjes in de buurt van de woonkamers en lage banken verderop, een uitnodigende ronde zitruimte op het plein en lange banken aan de tuinzijde, bekleed met een zachte, aaibare stof en een prachtig zicht op buiten. De lijnverlichting in de gangen versterkt het beeld van de al aanwezige koven. Dezelfde vlakken komen terug in het vloerveld, waar een visgraat motief is gecombineerd met een licht grijze betonlook. Met vrijwel dezelfde LRV (licht reflectie waarde) nemen de bewoners optisch nauwelijks verschil waar. Herkenbaarheid is terug te vinden in traditionele elementen, die hedendaags zijn vertaald. Door ieder gangdeel een andere uitstraling te geven, terwijl ze samen wel een geheel vormen, is de leesbaarheid en een intuïtieve routing voor de bewoners gewaarborgd.

Lees en bekijk hier meer over dit bijzondere project!

Anja Dirks - 05 november 2020
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten