Nieuwbouw HWW zorg Houtwijk Den Haag

Eind 2018 wonnen Rijnboutt en Studio id+ de besloten prijsvraag voor de nieuwbouw van een zorgcentrum van HWW zorg in de Haagse Houtwijk. De stedenbouwkundige en architectonische expertise van Rijnboutt en de specialistische kennis van zorgvraagstukken en gebruikersparticipatie van Studio id+ vormden de ideale combinatie om tot een winnend ontwerp te komen. Beide bureaus zijn op een 50/50 basis verantwoordelijk voor het ontwerp, om tot een zo integraal mogelijk plan te komen voor opdrachtgever en gebruikers. In totaal omvat de opgave 17.300 m2 BVO.

Het zorgcentrum vormt een scharnierpunt tussen het Florence Nightingalepark en de woonwijk. Ons ontwerp buit deze verbindende kwaliteit uit door de kavel bij het park te betrekken en deels openbaar toegankelijk te maken. Een alzijdig gebouw, dat bestaat uit twee boemerangvormige vleugels, creëert hierin verschillende tuinen met een menselijke maat. Zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen ontstaat een laagdrempelig gebouw, dat opgaat in het omringende landschap.

Programmatisch kent het zorgcentrum twee woon-/verblijfsklimaten die dankzij de opzet in twee vleugels van elkaar gescheiden zijn: 100 short stay appartementen (revalidatie) en 120 long stay appartementen (somatische en psychogeriatrische zorg). Aanvullende voorzieningen zijn opgenomen in een twee verdiepingen hoge plint, die beide bouwdelen met elkaar verbindt. Hier bevinden zich entree, restaurant, behandelcentrum, enkele winkels en de kantoren van de zorgorganisatie.

Net als in het landschapsontwerp vormt de menselijke maat ook in het interieur het belangrijkste uitgangspunt. Voor mensen met dementie bijvoorbeeld zijn herkenbaarheid en oriëntatie van groot belang. De knik in de boemerangvormige vleugels zorgt ervoor dat er geen lange, doodlopende gangen voorkomen, maar dat een continue structuur ontstaat. Bewoners kunnen op de verdieping ‘achtjes’ lopen rondom een tweetal vides, waarbij zij steeds weer uitkomen bij de centraal gelegen, gezamenlijke huiskamer en keuken.

Op dit moment werken Rijnboutt en Studio id+ aan de afronding van het Schetsontwerp.

Anja Dirks - 04 July 2019
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten