Onderzoek Van achterstand naar eerlijke kans

Afgelopen juni 2019 heeft Ingeborg Broekhuizen de Master Interieurarchitectuur van de HKU in Utrecht succesvol afgerond. Haar afstudeeronderzoek kwam mede tot stand onder begeleiding van Studio id+, waar Ingeborg tot juli van dit jaar werkzaam was. Ingeborg heeft zich verdiept in de problematiek van kinderen in achterstandswijken. Deze kinderen hebben veelal te maken met leerachterstanden, complexe thuissituaties en ouders die niet in staat zijn te ondersteunen bij het huiswerk. Dit zorgt voor een groeiende ongelijkheid met leeftijdsgenootjes die meer kansen en mogelijkheden hebben.

Openbare Basisschool De Springbok, gelegen in een achterstandswijk in Den Haag, speelt in op deze problematiek. Als eerste Openbare Basisschool in Nederland wordt hier de nieuwe onderwijsmethode van IB Worldschool ingevoerd om achterstandskinderen een eerlijke kans te geven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ingeborg kreeg de opdracht een passende leeromgeving te ontwerpen die bijdraagt aan deze nieuwe onderwijsmethode en die ook eenvoudig elders toegepast kan worden.

Ontwerp
Twee grote probleemfactoren die van invloed zijn op de leerprestaties van achterstandskinderen zijn een gebrek aan intrinsieke motivatie en een gebrek aan betrokkenheid van de ouders. Het ontwerp speelt daarom in op de trots van de kinderen, wat de intrinsieke motivatie bevordert. Ook faciliteert het de behoeftes van de ouders, waardoor hun betrokkenheid wordt vergroot. Dit tezamen komt ten goede aan de leerprestaties van de kinderen.

De uitgangspunten zijn samengebracht in een ontwerp met drie generieke elementen: de ‘showcase’ van de school. Dit is de plek waar de kinderen, docenten, ouders en de buurt elkaar kunnen ontmoeten, waar presentaties en optredens plaats kunnen vinden, waar het gecreëerde werk tentoongesteld wordt en de plek waar alle kennis van de kinderen verzameld wordt.

Anja Dirks - 03 juli 2019
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten