de veldstraat | wonen

De Veldstraat is een nieuwbouwlocatie van zorgorganisatie Laurens in Rotterdam Zuid. Het project gaat niet alleen onderdak bieden aan mensen met dementie, maar ook aan ouderen met een somatische aandoening. In totaal zal er plaats komen voor 131 bewoners. Daarnaast zijn er diverse ondersteunende voorzieningen, waaronder een restaurant met keuken, koffiebar, winkel maar ook bijvoorbeeld kantoorruimte.

In dit stuk gaan we in op de woonverdiepingen van het gebouw en de filosofie achter het ontwerp. Daarnaast ontwikkelden we ook de volledige indeling, sfeer en uitstraling van de algemene functies op de begane grond. Die zijn te vinden in het stuk over: DE VELDSTRAAT | HOSPITALITY

Zelfstandig vs. groepswonen

Binnen de Veldstraat is er voor de bewoners met dementie de keuze tussen groepswonen en zelfstandig wonen. Dat maakt het project vrij uniek, want ook met een hoge ZZP kunnen bewoners hier nog zelfstandig wonen. Tevens zullen de appartementen ook geschikt zijn voor bewoners met somatische aandoeningen. Het groepswonen biedt plaatst aan het concept van kleinschalig wonen waarbinnen 8 bewoners gezamenlijk wonen en zorg ontvangen.

Het gebouw als grens

De algehele visie binnen het gebouw is dat iedere bewoner zich vrij door het gebouw moet kunnen bewegen. Dat betekent dat bewoners, ook bewoners met dementie, zelfstandig met de lift tussen de verdiepingen kunnen bewegen. Het gebouw telt in totaal 6 verdiepingen en dat vraagt dus dat iedere verdieping leesbaar en herkenbaar is. En dan met name op een intuïtief niveau; het moet duidelijk ‘voelen’ als een andere verdieping omdat, zeker door de bewoners met dementie, een verdiepingsnummer niet meer gekoppeld zal worden aan een bepaalde sfeer of uitstraling. Wel helpen herkenningspunten en intuïtief ontwerp hierin.

De lounge als punt van ontmoeting

Iedere verdieping heeft, met name voor de bewoners van de individuele appartementen, een eigen lounge ruimte gekregen. Deze ruimte is mooi gelegen op de hoek van het gebouw, met zicht op de lift. Hierdoor zullen de ruimtes eenvoudig gevonden worden. Daarbij worden het informele ontmoetingsplekken. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor familie, mantelzorg en het zorgpersoneel zelf. Iedere lounge heeft in ieder geval een kleine pantry en een zitje. De overige indeling wisselt per verdieping en wordt gekoppeld aan de algehele identiteit van de verdieping.

Mate van prikkeling

Om de bewoners te ondersteunen in het vinden van hun weg door het gebouw heeft iedere verdieping een eigen sfeer en identiteit gekregen. Dit is opgebouwd aan het niveau van prikkels dat per verdieping zal verschillen. Het prikkel niveau verwijst naar de prikkeling van één of meer zintuigen. Het prikkelniveau kan zowel verhoogd worden door de intensiteit van de prikkels binnen één zintuig te verhogen als het binnen verschillende zintuigen te verhogen of te verlagen.

Binnen het gehoor kunnen de prikkels bijvoorbeeld verhoogd worden door meerdere geluiden gelijktijdig aan te bieden of door het geluidsniveau te verhogen. Maar het prikkelniveau kan ook verhoogd worden door actief meerdere zintuigen te prikkelen. Door bijvoorbeeld niet alleen een geluid aan te bieden, maar ook geur en/ of taciliteit (denk bijvoorbeeld aan wanden of elementen).

Het prikkelniveau dat bewoners prettig vinden is erg individueel. Om te borgen dat er voor iedere bewoner een prettige plek in het gebouw te vinden is, heeft iedere verdieping een eigen prikkelniveau meegekregen.

Iedere verdieping een eigen identiteit en activiteit

Aan het prikkelniveau zijn activiteiten gekoppeld; van een lage intensiteit tot hoge intensiteit. Ofwel van een ZEN/ rustruimte tot een muziekruimte. De optelsom van de zintuigen, de mate van prikkeling en het type activiteiten gaf ruimte voor de keuze van een sfeer en identiteit van de ruimte. Op deze manier zijn dan ook de sferen ontstaan.

De lege ruimte als canvas

Om niet te vroeg in het proces keuzes te maken over de activiteiten en om daar later ook nog keuzes in te kunnen maken is besloten de ruimtes geschikt te maken voor een aantal activiteiten. Daarbij zouden de ruimtes, ook zonder al te veel losse inrichting, boeiend en interessant moeten blijven. Hiervoor zijn vlakverdelingen voor vloer en wand ontwikkeld. Waarbij op de vloer sterk gelet is op subtiele overgangen, makkelijk overbrugbaar voor mensen met dementie. De vlakverdeling geeft aanleiding voor de indeling van de ruimte en brengt daardoor een zekere flexibiliteit met zich mee; met weinig indeling blijft er een bijzonder boeiende ruimte. Waarbij de vlakverdeling daarbij ook niet zo dwingend is dat er voldoende vrijheid qua indeling is.

De identiteit van de woongroepen

De woongroepen bevinden zich op de 1e t/m 3e verdieping. Ze krijgen de sfeer en uitstraling van de betreffende verdieping mee, maar wel met een gelijk prikkelniveau. Dat is een rustige basis, met liever te weinig dan teveel prikkels. Afhankelijk van de groep kan met losse inrichting het prikkelniveau omhoog gebracht worden.

Als herkenning van de eigen kamers van de bewoners zijn grote fotoprints ontwikkeld. Deze prints zullen per bewoner mee gewisseld worden. De foto’s worden door familie aangeleverd en refereren de herinnering van de bewoner. Het kan bijvoorbeeld een foto van het huis van vroeger zijn, of van een dorp of straat.

Doordat de foto’s wisselend geplaatst zijn ontstaat er gelijktijdig oriëntatie in de gang. Door de ritmische opzet was het voorheen lastig te herkennen welke kant je op liep in de gang. De duidelijke markeringen maken dat je intuïtief veel makkelijker je weg kunt vinden.

Zelfstandig samen wonen

Op iedere verdieping zijn er individuele appartementen te vinden. De 4e t/m 6e verdieping zijn daarbij volledig ingericht met zelfstandige woningen.

Zeker voor mensen met dementie is er een zekere kans op vereenzaming. Ondanks in een groter gebouw te wonen en het inzetten op ontmoeten kan dit simpelweg soms vergeten worden. Daarbij is het voor de zorg soms ook prettig even vluchtig een woning in te kunnen kijken. En tot slot is het fijn om een eigen appartement makkelijk te kunnen vinden, om herkenning te hebben, maar ook om iets te zien en te beleven te hebben in de gangen.

Daarvoor zijn ramen in de woningen ontworpen. Deze keukenramen bieden voldoende privacy maar geven toch ook licht en zicht de gangen in. Bewoners kunnen zelf wat achter het raam plaatsen waar de woning persoonlijk maar ook herkenbaar mee wordt.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten