De Brink | Park Boswijk

Park Boswijk is een woonresidentie midden in de bossen van Doorn. Een prachtige locatie om te wonen, binnen een uniek concept. Het is een van de weinige plekken waar je kunt wonen en gelijktijdig verbonden bent aan een groot aantal faciliteiten. Waaronder een centrale receptie, lounge, Grand Café, restaurant, kantoren en winkels. Al deze voorzieningen zijn geclusterd in de Brink. Inmiddels is dit centrale hart dringend aan vernieuwing toe. Studio id+ ontwierp het volledige interieur en Van Egmond architecten de buitenschil daaromheen.

Interieur als uitgangspunt
Een viertal v-vormige galerij bouwblokken van vier lagen hoog – met in totaal 363 woningen en de collectieve voorzieningen – vormen het gehele complex. De Brink ligt tussen twee van de appartementenvleugels, op de begane grond en het souterrain, deels onder de appartementengebouwen. De entree bevindt zich aan de parkeerplaats aan de Boswijklaan en aan de andere zijde strekken de bossen zich uit.

Omdat de huidige opzet en uitstraling van de Brink niet mee is geëvolueerd met de visie van Park Boswijk, zal dit gebouwdeel worden vervangen door nieuwbouw. Ons interieurontwerp is daarbij uitgangspunt en de architect ontwierp daar een naadloos op aansluitende buitenschil omheen. Normaal gesproken is dat andersom en volgt het interieurontwerp als reactie op een gebouwontwerp. In onze visie is de gebruiker uitgangspunt en daarom ontwerpt Studio id+ juist van binnen naar buiten. De Brink is hier een prachtig voorbeeld van en brengt de meerwaarde van deze visie zichtbaar in de praktijk.

‘Ons interieurontwerp is het uitgangspunt voor
de gehele opzet van de nieuwbouw van de Brink.’

Studio id+

Ruimtelijke puzzel

De opgave kent een hoge complexiteit. Niet in de laatste plaats omdat De Brink ingeklemd ligt tussen de verschillende appartementencomplexen, die de beschikbare bouwhoogte dicteren. Met name onder de galerijen van de complexen en binnen de bestaande bouw is een zeer geringe hoogte beschikbaar. Daarbij kan ook de nieuwbouw tussen de complexen niet te veel in hoogte innemen, gezien het zicht en de omliggende balkons.

 

Verder dienen de appartementencomplexen dag en nacht toegankelijk te zijn. Gedurende de dag ook via de Brink. Zo moeten ook alle functies binnen De Brink apart geprogrammeerd kunnen worden en toch te allen tijde bereikbaar zijn, en soms zelfs te koppelen. Dit alles maakte deze opdracht tot een uitdagende, ruimtelijke puzzel. Gedurende het ontwerpproces hebben er dan ook heel veel variaties en configuraties op tafel gelegen.

Een centraal hart
Uiteindelijk vonden we de oplossing in het centraal plaatsen van de keuken. Daar rondom heen plaatsen we de uitgiftes, bar en receptie. Dit centrale ‘middenmeubel’ vormt het nieuwe hart van de Brink en biedt tegelijkertijd oriëntatie en structuur. Zo weet iedere gebruiker straks dat iedere functie rondom dit hart te vinden is.

Buiten de gebruiksvriendelijkheid bood deze keuze ook veel oplossingen op bouwtechnisch en installatietechnisch gebied. De huidige keuken bevindt zich in het souterrain. Door de verplaatsing naar boven ontstond er een veel kortere en logischere logistieke route. Bovendien zijn er op deze manier veel minder kanalen nodig en kunnen de units direct boven de keuken op het dak geplaatst worden.

Sfeer, uitstraling & materialisatie
Het centrale hart is ook het uitgangspunt geworden voor de sfeer en uitstraling, en de uiteindelijke materialisatie van het plan. De kernwoorden ‘tijdloos, eerlijk, functioneel, warm, duurzaam en uitnodigend’ vormden daarvoor de basis. Wij kozen voor eikenhout als basismateriaal en vulden dit aan met een pallet aan groentonen,  logischerwijs geïnspireerd op de omgeving. Daarnaast gebruiken wij zoveel mogelijk ‘eerlijke’ en duurzame materialen.

Binnen het plan zijn de entree met aangrenzende lounges, het Grand Café en het restaurant leidend in de bepaling van de verschillende sferen. Deze ruimtes krijgen alle hun eigen uitstraling, die is gekoppeld aan bepaalde dagdelen met hun bijbehorende specifieke kleurtonen. Ook de toetreding van het daglicht sluit hierop aan.

De entree met receptie en de twee aangrenzende lounges liggen aan de grotendeels op het zuiden gelegen voorgevel. Hier kun je bijvoorbeeld heerlijk van een kopje koffie genieten in de ochtendzon. Het is een lichte ruimte met zitjes, biljart en leeshoek. Frisse groentinten vormen samen met het eikenhout het kleurenpalet. De lichte tegelvloer creëert een rustige basis en de ronde plafondarmaturen een speels geheel met de ronde daklichten.

Het restaurant hebben wij een ‘middagsfeer’ meegegeven. Het is een welkome ruimte, met warme tonen en een wat chiquere uitstraling. De ronde pendelarmaturen zijn beeldbepalend en vormen een mooi spel met de eveneens ronde daklichten. Een geweven pvc vloer, verwerkt in patroon, zorgt voor een warm en huiselijk gevoel.

In het Grand Café kunnen mensen in ongedwongen sfeer wat drinken. Deze ruimte krijgt dan ook een warme en wat meer gedempte sfeer. Warme kleuren en materialen, rijke structuren en sfeervolle lichtarmaturen voeren hier de boventoon.

"Studio id+ ontwerpt aan de hand van
degelijk onderbouwde keuzes"

Bert van der Laan - Voorzitter VVE Park Boswijk

Behoud versus nieuwbouw
In de opstart van het plan is de mogelijkheid van behoud van de huidige Brink overwogen. De huidige staat van de Brink was zowel bouwtechnisch als qua ontwerp echter niet meer te verenigen met de nieuwe wensen en eisen. De lage ruimtes, het gebrek aan daglicht en contact met buiten, de overmaat van ruimte in ongebruikte zones en bovenal de slechte staat van het bouwdeel leidden tot de keuze voor nieuwbouw.

Oog voor historie
We wilden echter geen nieuwbouw maken zonder het bestaande uit het oog te verliezen. Onderdeel van het plan is dan ook om de oudbouw en nieuwbouw met elkaar te laten versmelten en gelijktijdig ook de historie zichtbaar te maken. Dit hebben wij gedaan door de kenmerkende hoogte van de oudbouw als (letterlijke) lijn in het ontwerp op te nemen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in deurhoogtes, maar ook in de horizontale lijn in de lattenwand van het ‘middenmeubel’. Ook heeft het plafond van de oudbouw een accentkleur gekregen en wordt daarmee als element benadrukt.

Tegelwand en wandkleden als kunst
In de rust en eenvoud van de materialisatie waren we op zoek naar iets meer accent. Op de achterwand van het centrale middenmeubel komt een bijzonder tegelwerk als afwerkingsmateriaal. Geïnspireerd door de bladeren van bomen en de groentonen uit de omgeving ontwikkelden we een doorlopend patroon van driehoekige tegeltjes in negen verschillende kleuren. De kleuren veranderen met de aangelegen ruimtes mee, van licht naar donker. In samenhang met deze patronen ontwerpen we ook de print voor de akoestische wandkleden die in diverse ruimtes komen te hangen.

Engineer & build
Momenteel werken wij hard aan het gereed maken van het ontwerp voor de uitvoering. Al direct na het voorlopig ontwerp is aannemer van Baaren aangesloten om het definitief ontwerp in bouwteam uit te werken. Daarbij hield het team de kosten nauwkeurig in de gaten. Met ABC Nova als projectmanager is dit definitief ontwerp inmiddels afgerond. Nu ontwikkelen we in het uitvoeringsontwerp het hele ontwerp tot een bouwgereedschap ontwerp, waarin we alles tot in de puntjes uitwerken om tot een optimale realisatie te komen van dit sfeervolle project.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten