De Brink van Park Boswijk

Park Boswijk is een seniorenresidentie midden in de bossen van Doorn. Een unieke locatie om te wonen, binnen een uniek concept. Het is een van de weinige plekken waar je kunt wonen en gelijktijdig verbonden bent aan een groot aantal faciliteiten. Waaronder een restaurant, winkel, centrale receptie, maar ook een fitnessruimte, bibliotheek, muziekruimte, koersbalbaan, kapper en pedicure. Al deze voorzieningen zijn geclusterd in de Brink. Inmiddels is dit centrale hart dringend aan vernieuwing toe. Studio id+ ontwierp het interieur en architect Van Egmond de buitenschil daaromheen.

Interieur als uitgangspunt
Een viertal v-vormige galerij bouwblokken van vier lagen hoog met in totaal 363 woningen en de collectieve voorzieningen vormen het complex. De Brink ligt tussen twee van de appartementenvleugels, op de begane grond en het souterrain, deels onder de appartementengebouwen. De entree bevindt zich aan de parkeerplaats aan de Boswijklaan en aan de andere zijde strekken de bossen zich uit. Omdat de huidige opzet en uitstraling van de Brink niet mee is geëvolueerd met de visie van Park Boswijk, zal dit gebouwdeel worden vervangen door nieuwbouw. Ons interieurontwerp is daarbij uitgangspunt, en de architect ontwierp daar een naadloos op aansluitende buitenschil omheen.

'Studio id+ ontwerpt aan de hand van degelijk onderbouwde keuzes'

Bert van der Laan - Voorzitter VVE Park Boswijk

Ruimtelijke puzzel

Vanuit onze kennis en ervaring met een ouder wordende doelgroep en de expertise op het gebied van belevingsgericht ontwerpen, waarbij wij ons vooral op de gebruiker hebben gericht en op een intuïtieve routing door de Brink, kwamen wij tot een helder ontwerp. Onze onderzoeksresultaten binnen de zorg komen terug in alle ontwerpkeuzes, bijvoorbeeld de vloerafwerking met onder meer aandacht voor reflectiewaardes, lichtabsorptie, valveiligheid en de routing en oriëntatie, intuïtief, gebruikersgericht en rekening houdend met zichtlijnen.

 

Maar voordat we ook maar een streep op papier hebben gezet,hebben wij eerst uitvoerig het programma van eisen geanalyseerd en gekoppeld aan de informatie die we kregen bij het locatiebezoek. Vanuit hier hebben wij de ruimtelijke wensen en de beschikbare ruimte op de locatie bekeken en in een relatieschema alle functies in omvang en type ten opzichte van elkaar in kaart gebracht. Dit was de basis om vanuit verder te werken en de functies en relaties te koppelen aan het gebouw. Voor een deel het bestaande gebouw, waar geen tot weinig aanpassingen in de bestaande structuur mogelijk zijn.

Opzet, sfeer & uitstraling
De huidige keuken bevindt zich in het souterrain, maar dat leverde alles behalve wenselijke situaties op. Er zijn vele indelingsvarianten voorbij gekomen, zelfs een waarbij het hele ontwerp was gespiegeld. Uiteindelijk hebben wij de keuken centraal in het ontwerp geplaatst. Enerzijds praktisch, omdat zo afvoeren niet door of woningen lopen, en anderzijds ten behoeve van het multifunctionele gebruik van het restaurant. Naast de programmatische puzzel was er volop aandacht voor de identiteit en uitstraling van het plan. Daarbij hebben wij niet alleen naar de identiteit van Park Boswijk gekeken, maar ook die van de bewoners. Tijdloos, eerlijk, functioneel, warm, duurzaam en uitnodigend waren de daaruit volgende kernwoorden, die wij hebben vertaald naar een rustige, tijdloze basis en een meer uitgesproken (vervangbare) losse inrichting.

Behoud versus nieuwbouw
In de opstart van het plan is de mogelijkheid van behoud van de huidige Brink overwogen. De huidige staat van de Brink was zowel bouwtechnisch als qua ontwerp echter niet meer te verenigen met de nieuwe wensen en eisen. De lage ruimtes, het gebrek aan daglicht en contact met buiten, de overmaat van ruimte in ongebruikte zones en bovenal de slechte staat van het bouwdeel leidden tot de keuze voor nieuwbouw.

Oog voor historie
We wilden echter geen nieuwbouw maken zonder het bestaande uit het oog te verliezen. Onderdeel van het plan is dan ook om de oudbouw en nieuwbouw met elkaar te laten versmelten en gelijktijdig ook de historie zichtbaar te maken. Dit hebben wij gedaan door de kenmerkende hoogte van de oudbouw als (letterlijke) lijn in het ontwerp op te nemen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in deurhoogtes, maar ook in de horizontale lijn in de lattenwand van het ‘middenmeubel’. Ook heeft het plafond van de oudbouw een accentkleur gekregen en wordt daarmee als element benadrukt.

Tegelwand en wandkleden als kunst
In de rust en eenvoud van de materialisatie waren we op zoek naar iets meer accent. Op de achterwand van het centrale middenmeubel komt een bijzonder tegelwerk als afwerkingsmateriaal. Geïnspireerd door de bladeren van bomen en de groentonen uit de omgeving ontwikkelden we een doorlopend patroon van driehoekige tegeltjes in negen verschillende kleuren. De kleuren veranderen met de aangelegen ruimtes mee, van licht naar donker. In samenhang met deze patronen ontwerpen we ook de print voor de akoestische wandkleden die in diverse ruimtes komen te hangen.

Ontwerpuitgangspunten en materiaalkeuzes
Vijf belangrijke uitgangspunten vormen de basis voor de keuzes in ontwerp en materiaal. Ten eerste om een gezellige plek met veel levendigheid te creëren, aantrekkelijk voor de verschillende doelgroepen, zowel de ‘vitale ouderen’ als de bezoekers. Daarnaast was de prachtige groene omgeving een aanknopingspunt. Door het tonen van groen, gebruik van natuurlijke materialen als houtsoorten, warme structuren, gebalanceerde kleurcontrasten en rijke details hebben wij een directe relatie tussen binnen en buiten gecreëerd. Aansluitend op deze omgeving komen in architectuur en interieur organische vormen voor. Rondingen in de vaste interieur elementen zorgen voor vriendelijke loop- en zichtlijnen en natuurlijke materialen. De zachte vormen in het meubilair voor een fijne warme uitstraling. Zo laten wij architectuur en interieur met elkaar versmelten. Daarnaast hebben wij ingezet op verschillende sferen en tot slot op horeca & hospitality. In nauw overleg met de organisatie van Park Boswijk werken wij aan een invulling van het horecaconcept, waarbij fijne, welkome ruimtes ontstaan waarin alle gebruikers zich prettig voelen.

Drie verschillende sferen
De verschillende sferen krijgen alle hun eigen uitstraling en zijn gekoppeld aan bepaalde dagdelen, waar specifieke kleurtonen bij horen. Ook de toetreding van het daglicht sluit hierop aan. Zo ligt de lounge/foyer, voor bijvoorbeeld een kopje koffie in de ochtend, aan de grotendeels op het zuiden gelegen voorgevel. Het is een lichte ruimte met zitjes, biljart en leeshoek. Frisse groentinten vormen samen met het eikenhout het kleurenpalet. De lichte tegelvloer vormt een rustige basis en de ronde plafondarmaturen een speels geheel met de ronde daklichten. Het restaurant hebben wij een ‘middagsfeer’ meegegeven, en is een welkome ruimte met warme groentinten en een lichte bolon vloer. De ronde pendelarmaturen zijn in lijn met de daklichten. In het grand café kunnen mensen na het diner nog wat drinken. Deze ruimte krijgt dan ook een fijne avondsfeer. Warme donkergroene kleuren en materialen, rijke structuren en sfeervolle lichtarmaturen voeren hier de boventoon, met een lichte bolon vloer als basis.

Basiselement en eenheid
De Kern – het ‘middenmeubel’ – is het basiselement dat in alle sferen terugkomt. Deze is omkleed met houten latten, die in een levendige compositie zijn gerangschikt. We hebben daarbij gespeeld met de oriëntatie en de afstand tussen de latten. In de kern bevindt zich de keuken, de receptie en de bar. Een tegelwand met een prachtig patroon in verschillende kleuren refereert aan en accentueert de groene omgeving. Door het gebruik van dezelfde organische vormentaal en de Kern ontstaat een eenheid in het gehele interieur van de Brink. Een plek waar iedereen zich van harte welkom voelt!

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten