De Linde

Een eeuwenoude lindeboom in de gemeente Rhenen was de inspiratiebron voor een nieuw te bouwen woonzorggebouw, met plek voor 24 appartementen en drie gedeelde woonkamers voor bewoners met dementie. Alle gelijkvloers. Uitgangspunt van opdrachtgever Quarijn was: “In de eerste plaats is de Linde een fijn thuis voor de bewoners. Maar ook familie en mantelzorg moeten zich welkom voelen en de zorg moet hier fijn kunnen werken.”

Inspirerende context
In het buitengebied van de gemeente Rhenen staat, op de plek waar ooit kasteel Levendael gevestigd was, een opvallend oude lindeboom. De in de volksmond ‘duizendjarige linde van Achterberg’ is naar schatting 500 jaar oud. In de jaren zestig van de vorige eeuw leek de imposante boom ten dode opgeschreven, totdat een hoveniersbedrijf zijn gezondheid wist de redden. Sterker nog, er lijkt zich nu een nieuwe loot te vormen vlak naast de oude stam. Opgevat als teken van een nieuw tijdperk, is dit een mooie parallel naar hedendaagse nieuwe woon -en zorgvormen. Deze prachtige context was niet alleen de inspiratiebron voor de naam van het woonzorgcomplex, maar ook voor het interieurontwerp van studio id+.

Onderscheidend
Quarijn onderscheidt zich in de waarde die zij hechten aan een goed afgestemde omgeving voor bewoners, de prijswinnende zorgomgeving van de Koekoek in Veenendaal is daarvan een treffend voorbeeld. Opmerkelijk bij het ontwerp van De Linde was dat Studio id+ niet alleen verantwoordelijk was voor het  interieurontwerp, maar ook nauw betrokken was bij de algehele visie op zorg, de architectuur en buitenruimte, zonder de architect van het gebouw te zijn. Op uitnodiging van de opdrachtgever zat studio id+ dan ook vanaf de eerste schets met hen aan tafel, om de integraliteit van al deze elementen te kunnen bewaken.

Een eeuwenoude lindeboom in de gemeente Rhenen was de inspiratiebron voor een nieuw te bouwen woonzorggebouw, met plek voor 24 appartementen en drie gedeelde woonkamers voor bewoners met dementie.

De Linde

Een gebouw, drie woongroepen
Na een brainstormsessie is de eerste stap gemaakt naar de ontwerpvisie voor het interieur. Hoewel het gebouw in eerste instantie is ingericht voor ouderen met dementie, zouden hier op termijn ook mensen met een somatische achtergrond terecht moeten kunnen. Hier is in het ontwerp van het interieur dan ook rekening mee gehouden. De Linde voelt als één gebouw, maar telt feitelijk drie aparte woongroepen. Gestoeld op het ‘kleinschalig wonen’ principe, vindt er persoonlijke zorg plaats in kleine groepen. Alle 24 bewoners hebben straks de beschikking over een eigen appartement en delen per cluster van acht appartementen een gezamenlijke woonkamer. De gelijkvloerse opzet en ligging creëren een laagdrempelige toegang tot buiten.

Interieur als tussenmaat
Voordat studio id+ met ontwerpen van het interieur begon, is eerst een denkbeeldige route gelopen vanuit het perspectief van de bewoners. De overgangen van de ruimtes zijn een grote kwaliteit van het ontwerp, maar vormen tegelijkertijd ook een aandachtspunt. Met name in de akoestiek – in zijn differentiatie een kwaliteit op zich – maar ook in beleving en in relatie met andere ervaringen in de ruimtes. Prikkels zijn moeilijk te reguleren voor mensen met dementie. Sommigen zijn al snel overprikkeld, anderen zoeken ze juist op. Met grote verschillen in hoogte en akoestiek, de hoeveelheid mensen in een ruimte, het gevoel van binnen en buiten en het prikkelniveau zijn de overgangen tussen de ruimtes over het algemeen vrij groot. Met het interieurontwerp wil studio id+ de ‘tussenmaat’ toevoegen, door te kiezen voor een rustige basis en de overgangen te verzachten.

Met het interieurontwerp wil studio id+ de ‘tussenmaat’ toevoegen, door te kiezen voor een rustige basis en de overgangen te verzachten.

Visie interieur Studio id+

Welkom in de Linde
Zodra je de Linde binnen komt, moet je je welkom voelen. Via een brede gang kom je uit op een centraal plein, van waaruit de woongroepen via een duidelijke eigen entree  bereikbaar zijn. De groepen zijn afzonderlijk herkenbaar in sfeer en kleur, zodat je direct weet waar je moet zijn. Ook al zijn de deuren gesloten en vanuit de groep niet herkenbaar voor de bewoners, om ze te behoeden om naar buiten te willen gaan. In de hal komen deze sferen en kleuren samen en vormen een nieuw pallet. Het donkere hout van de zuidelijke woongroep combineert mooi met het lichte blauw van de noordelijke woongroep en de warme koraaltint van de westelijke groep. Ook in het mozaïekachtige vloerpatroon komen alle groepen samen. Door het lage kleurcontrast in de vloer is de overgang voor bewoners heel geleidelijk. Bezoekers en personeel kunnen via de voordeur naar binnen en buiten, bewoners uitsluitend via hun woonkamers en een sluis achter in de gang. Zo blijven zij op veilige afstand van het verkeer aan de voorzijde. Alle bewoners kunnen zich ook vrij bewegen in het gebouw, tenzij hun situatie dat echt niet toelaat. In dat geval kan een groep afgescheiden worden.

Sfeer en herkenbaarheid
Het interieur moet bijdragen aan de autonomie en zelfredzaamheid van bewoners en ondersteuning bieden in routing en oriëntatie. Herkenning is daarin heel belangrijk.
Dat geldt ook voor het meubilair – een stoel moet bijvoorbeeld duidelijk een stoel zijn. In de woonkamers kun je iedereen ontmoeten. Door variatie is op een intuïtief niveau verschil gemaakt, om zo de herkenbaarheid en oriëntatie van de bewoners
 te ondersteunen. De centrale plek in de woonkamers is de keuken. Een plek met een warme en huiselijke sfeer en eigen identiteit voor elke groep. De woonkamers krijgen voor iedereen een herkenbare en prettige uitstraling. Klassiek met een hedendaagse twist. Een vaste basis kan met losse inrichting worden aangevuld, en daarmee laat variatie in prikkels toe.

Aandacht voor alle zintuigen
Studio id+ besteedt aandacht aan alle zintuigen. Dus niet alleen contrast voor goed zicht, maar ook een open keuken voor geurbeleving, goede verlichting, goede akoestiek en de materialisering van de losse inrichting en sfeer. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het kleurverloop in de vloer. Van zuid naar noord, van donker naar licht. Nauwelijks waarneembaar voor de bewoners, maar een intuïtief verloop dat ondersteunend werkt in de oriëntatie. De buiteninrichting sluit naadloos aan op de routing binnen. Van groot belang voor de bewoners is daarbij wel om te weten of voelen of zij binnen of buiten zijn. Studio id+ heeft dan ook onderzocht of er functies aan de gevel te koppelen zijn om dit onderscheid te vergroten, bijvoorbeeld in de vorm van bankjes of vensterbanken. Viltachtige panelen aan de wand zijn zowel een akoestische oplossing, als wandbescherming en dienen ook als herkenning en oriëntatie voor de bewoners.

Je eigen plek
Mensen met dementie grijpen vaak terug naar herinneringen uit het verleden. Bij de inrichting van de eigen studio is alle ruimte voor herkenbare elementen van vroeger. In een serie indelingsstudies is gekeken naar een mogelijke optimalisatie van de indeling van de eigen studio’s en de herkenbaarheid van de nissen. De Linde is een inspiratie voor het interieur, maar niet in letterlijke vertalingen als boomschors tegen de muur, maar meer refererend in patronen, texturen en kleuren.

Bewegingsvrijheid
Het ontwerp stimuleert een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid, binnen en buiten. Iedereen moet zelfstandig en veilig naar buiten kunnen. In het omliggende landschap is van alles te ontdekken. De grens van de volledige vrijheid ligt aan de rand van het terrein, dat met natuurlijke elementen als een houtwal en hagen afgebakend is. Een uitgekiende routing biedt de bewoners voldoende verleiding en bewegingsvrijheid, zonder dat ze aan de voorkant kunnen uitkomen of de notie zullen krijgen een andere route te nemen of weg te willen. Zo wordt de Linde een veilige en fijne omgeving om te wonen, werken en te bezoeken.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten