Kenter Jeugdhulp

Raakvlak van werk en zorg
Voor Kenter Jeugdhulp ontwerpt Studio id+ interieurs voor de verschillende kantoorlocaties in Noord-Holland. De jeugdhulporganisatie begeleidt jeugdigen tussen 0 en 23 jaar – en hun gezinnen – met diverse zorgvragen. Een deel van de behandelingen vindt plaats in het kantoor in Haarlem. De uitdaging op deze locatie was daarom niet alleen een nieuwe werkomgeving voor de medewerkers te ontwikkelen, maar ook een passende (zorg)omgeving te maken voor cliënten. Een opgave op het raakvlak van werk en zorg, perfect passend bij de expertise binnen ons bureau. In diverse gebruikerssessies is samen met de opdrachtgever tot een optimaal functionerend en bij de doelgroep passend interieur ontworpen. Het in Haarlem ontwikkelde interieurconcept zal in een later stadium ook op de andere locaties worden toegepast.

Dynamisch hart voor medewerkers en clienten
Om de specifieke doelgroep van Kenter (kinderen en jeugdigen) maar ook de werknemers een gevoel van ‘thuis’ te geven, is een huiselijk, speels en warm interieur ontworpen. Professioneel, maar ook luchtig. Rondom de entree komen alle gebruikers samen. Hier bevindt zich het levendige hart van de organisatie. Cliënten en hun ouders melden zich aan de balie en kunnen wachten in een ruime wachthoek. Behandelruimten bevinden zich in de directe nabijheid, links en rechts van de entree en op de verdieping. In het nieuwe interieur is dankbaar gebruik gemaakt van een aantal gedraaide volumes die al in het pand aanwezig waren. Ze zorgen voor een speelse indeling en geven de ruimte een meer menselijke maat. Met name voor de kleinere kinderen is het essentieel dat zij zich de ruimte eenvoudig eigen kunnen maken. De gedraaide volumes passen bovendien perfect bij de filosofie van Kenter dat zij een positieve ‘kentering’ in het leven van hun cliënten willen bewerkstelligen.

De uiteinden van de langwerpige plattegrond zijn het domein van de werknemers. Nauwkeurig geplaatste concentratiewerkplekken en coupezitjes zorgen akoestisch en visueel voor een prettige zonering in dit verder open werkgebied. Ook op de verdieping ligt grenzend aan de trap-/lifthal een behandelgebied. Het medewerkersdeel bestaat hier uit gesloten werkplekken en een lounge-/lunchruimte.

Het creëren van een thuisgevoel
Erg veel zorg en aandacht is besteed aan de vertaling van de identiteit van Kenter in het interieur. Een kwetsbare doelgroep moet zich hier immers op zijn gemak voelen. Zij hebben behoefte aan een omgeving die hun ont-zorgt, maar ook kind laat zijn. De gangzones zijn kleurrijk, waarbij het oranjerood uit de huisstijl van Kenter de boventoon voert. Grafische, natuurlijke patronen, gedrukt op Vescom wandbekleding zijn afgeleid van het logo van de organisatie. De patronen sluiten aan bij de verschillende belevingswerelden van de cliënten: verlopend van zeer geometrisch naar bladvormen en bosdieren. De patronen begeleiden de kinderen op weg naar de behandelkamers en zorgen dat er bij iedere stap iets nieuws voor ze te ontdekken valt. In de behandelkamers zelf is het kleur en materiaalgebruik veel neutraler. Hier overheersen wit-, grijs en houttinten. Richting de medewerkersgebieden verloopt de accentkleur naar het blauw uit de huisstijl van Kenter. Deze kleur past beter bij (geconcentreerd) werken.

Een duurzaam resultaat
In het interieur zijn in het kader van duurzaamheid een groot aantal elementen hergebruikt. Eerder kwamen al de gedraaide volumes ter sprake. Indeling en wanden zijn zoveel mogelijk behouden. Daarnaast worden ook deuren herplaatst, blijft de bestaande wandafwerking grotendeels behouden en wordt de bestaande vloerafwerking als ondervloer gebruikt. Waar mogelijk zijn plafond, verlichting en installatieonderdelen hergebruikt. LED vervangt de TL buizen in de bestaande verlichting. Op de verdieping blijven plafond, systeemwanden en installaties zelfs geheel onaangetast. Vanuit diverse vestigingen krijgt bestaand los meubilair een nieuwe plek in het interieur.

Binnenkort vindt u hier meer foto’s van het project.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten