Psychogeriatrische afdeling Bunnichem

Woonzorglocatie Bunnichem in Bunnik, van Stichting QuaRijn, huisvest verschillende bewonersgroepen in een mix van wonen met zorg en zelfstandig wonen voor ouderen. Op de afdeling kleinschalig wonen voor ouderen met dementie delen 24 bewoners twee woonkamers. Deze werden als te klein ervaren, terwijl er in de gangen een overmaat aan ruimte was. QuaRijn vroeg Studio id+ een ontwerp te maken voor het beter benutten van deze kwaliteit.

Prettige verblijfsruimte in de gangen
Wij ontwikkelden een plan waarin de gangen volwaardig onderdeel zijn van het wonen en daarmee de gedeelde leefruimte wordt vergroot. De gang fungeert niet meer alleen als transitieruimte, maar is met verschillende functies ingericht als een prettige plek om te verblijven. Uiteraard hebben wij daarbij de hoofdfunctie van de gang –  transitie, transport en vluchten – behouden en compromisloos ingepast.

Herkenbaarheid, leesbaarheid en intuïtieve routing
De bewoners van de afdeling hebben baat bij een herkenbare, leesbare en intuïtieve omgeving. Zij kunnen immers niet terugvallen op nieuwe herinneringen of aanknopingspunten. Herkenbaarheid is terug te vinden in traditionele elementen, die hedendaags zijn vertaald. De klassieke lijsten, het kleurgebruik, de lambrisering en visgraatpatronen refereren alle aan het collectieve geheugen van vroeger. Door ieder gangdeel een andere uitstraling te geven, terwijl ze samen wel een geheel vormen, zorgden wij voor leesbaarheid en een intuïtieve manier van je weg vinden.

Nabijheid, afzondering, overzicht en uitzicht
Wij ontwierpen een variëteit aan plekken, zodanig opgezet dat de zorgmedewerkers toch een goed overzicht kunnen bewaren. Zo zijn er hoge zitjes in de buurt van de woonkamers, om bijvoorbeeld een hapje te eten, en lage banken verderop. Hier kun je je even alleen terugtrekken of rustig een praatje maken. Op het plein hebben we een uitnodigende ronde zitruimte gemaakt, om bijvoorbeeld met je familie buiten de huiskamers neer te strijken. Aan de tuinzijde staan lange banken met een prachtig zicht op buiten. De lijnverlichting in de gangen versterkt het beeld van de al aanwezige koven. Dezelfde vlakken komen terug in het vloerveld, waar een visgraat motief is gecombineerd met een licht grijze betonlook.

Minimale middelen, maximaal resultaat
Binnen zorgomgevingen is het de kunst om met minimale middelen tot een maximaal resultaat te komen. Door aan de tuinzijde de bestaande wandafwerking te behouden, in een warme kleur te schilderen en sierlijsten toe te voegen, hebben we een chique uitstraling gecreëerd. Deze lijsten komen terug in de maatwerkbanken met geïntegreerde opslagruimte. Ook de wandafwerkingen in de andere gangen zijn opgefrist met een schilderbeurt en met een lambrisering in hetzelfde houtpatroon als die van de vloer is een rijker beeld gecreëerd.

Aaibare materialen
Ouderen met dementie vallen steeds meer terug op de primaire functies van de zintuigen, waarbij ook de tast steeds belangrijker wordt. Terwijl in zorgomgevingen vaak wordt gekozen voor gladde en afneembare stoffen, hebben deze mensen juist baat bij diversiteit in materialen en een zekere tactiliteit. Zachte materialen tegenover grovere en gladde materialen maken een omgeving tastbaar. Zo is de bank zacht en aaibaar. Er is wat te voelen en dat prikkelt de zintuigen.

Uitgekiende verlichting
Ook de verlichting is volledig afgestemd op de doelgroep. De sterke witte basisverlichting langs de koven van het plafond is voor het vergelende oog en snel vergrijzende zicht van de bewoners essentieel, maar de hoge lichtintensiteit kan overdag gedimd worden. Bij de verschillende zitjes is sfeerverlichting met een gelere lichttoon in wandarmaturen geplaatst. Innovatief is dat deze tegelijkertijd als noodverlichting fungeert. In de lambrisering is een accentverlichting opgenomen in een zorgvuldig gedetailleerde handrail, die tevens grip geeft aan de bewoners.

Zo min mogelijk contrast
Naast de schaduwloze verlichting hebben wij ook gezorgd voor zo min mogelijk contrast in de vloeren. Het visgraatmotief en de betonlook hebben vrijwel dezelfde LRV (licht reflectie waarde), waardoor de bewoners optisch nauwelijks verschil waarnemen. Zo ontstaat een hoogwaardige, bijna statige vloer, zonder concessies te doen op gebruikersniveau.

Rust en eenheid
Een gang is van nature een drukke plek met veel verschillende verkeersstromen en prikkels. Daarom hebben we de omgeving zo overzichtelijk en rustig mogelijk gehouden, met veel aandacht voor eenheid. In deze gedachte hebben wij ook een bijzondere wandkast ontworpen. Greeploos, om geen notie te hebben delen te openen, en met open vakken voor accent. Zo is er extra bergruimte gecreëerd, maar ook ruimte voor het fiets-labyrint en presentatie van het team. Een doorkijkje naar de woonkamer verbindt de ruimtes visueel met elkaar.

Zo hebben wij in Bunnichem een monofunctioneel ganggebied met minimale middelen getransformeerd tot een hoogwaardige en prettige verblijfsruimte. Een meerwaarde voor de bewoners, bezoekers en het zorgpersoneel.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten