Verbandwisselkamer Maasstad Ziekenhuis

Samen met Wiegerinck ontwierp Studio id+ een nieuwe, kindvriendelijke verbandwisselkamer voor het Brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Hierin was het doel het leed, met name van kinderen, bij  de zeer pijnlijke en soms uren durende verbandwisselingen te verzachten.

 

Er is een interieur ontworpen dat is gestoeld op de principes van ‘healing environment’. Een omgeving die de patiënt geruststelt, sociale steun biedt en afleid, maar waarin ook hoogwaardige zorg geleverd kan worden. Het verwisselen van verbanden kent verschillende fases: voor, tijdens en na de behandeling. Voor elk van deze fases kan de kamer een andere rol vervullen. Voor de behandeling is het kunstlicht zacht en zijn er nog geen beangstigende medische benodigdheden te zien, zo zijn bijvoorbeeld plastic handschoenenboxen weggewerkt en kan het kind uit de kast een speeltje. De ruimte kent speelse en huiselijke elementen en werkt daardoor niet stress verhogend.

Door de positionering van de wandelementen met de speelgoedkast is er vanuit de entreedeur geen zicht is op de patiënt in het bad, waardoor is er voldoende privacy is tijdens behandelingen. In deze fase schakelt het kunstlicht bij en is er tegelijkertijd maximale afleiding middels moderne audiovisuele middelen met content die precies kan worden afgestemd op de leeftijd en de voorkeur van de patiënten. Na de behandeling is er ruimte voor een moment van ontspanning met zacht licht of geluid waarin patiënten en ouders even tot zichzelf kunnen komen.

De verbandwisselkamer is een medisch hoogwaardige omgeving waarin installatietechniek en infectiepreventie een belangrijke rol spelen. Deze randvoorwaarden hebben integraal onderdeel uitgemaakt van de ontwerpoplossingen.

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten