Buytenhof

Een warm welkom voor een bijzonder woongebouw
In Voorburg ligt appartementencomplex Buytenhof. Op een prachtige plek zijn woningen voor zowel laag als hoog segment gecombineerd. Studio id+ is gevraagd om het interieurontwerp voor de collectieve ruimtes - de centrale entree en ganggebieden - te ontwikkelen. Wayfinding, warmte en huiselijkheid zijn de dragers van het ontwerp.
'Met Buytenhof hebben we laten zien dat ook eenvoudige ingrepen bijdragen aan een goede wayfinding en een warme, haast huiselijke, uitstraling.'
Studio id+ ontwerpvisie

Buytenhof

Een warm welkom voor een bijzonder woongebouw
Voortbordurend op het groene karakter van de historische buitenplaatsen schrijft Buytenhof een nieuw stukje geschiedenis voor Voorburg. Als afronding van de vernieuwing van het voormalige complex Rustoord, is op een prachtige locatie een bijzonder appartementencomplex gerealiseerd met ondergrondse garage. Grenzend aan rivier de Vliet en het rijksmonumentale park Vreugd en Rust. Verfijnd in materiaalkeuze en detaillering sluit het aan bij de omgeving. De 33 woningen, verdeeld over 3 types, zijn voor zowel het hoge als lage segment.

Studio id+ is gevraagd om een interieurplan te maken voor de centrale entree en de ganggebieden. Simpel maar doeltreffend. Vanwege de beperkte middelen is er vooral in het vloerplan geïnvesteerd. Gezocht is naar verzachting in rondingen, in combinatie met geometrische vormen die aansluiting zoeken bij het gebouw. Ook ontwikkelde Studio id+ een kleurenplan voor de wanden, het verlichtingsplan en een deel van de signing.
programma
Wonen
opdrachtgever
Loostad
schaal
300 m2
locatie
Voorburg
periode
2021-2022
fotografie
Wouter van der Sar
Binnenkomst Buytenhof
Welkom bij Buytenhof
Met de dubbelhoge ruimte voelt de entree welkom en groots aan. In het interieurplan hebben we aansluiting gezocht bij de uitstraling en materialisering van het gebouw. Eenmaal binnen springt niet alleen de bijzondere hoogte, maar ook de rustige uitstraling en kwaliteit van de materialen direct in het oog.

Binnen en buiten zijn met elkaar vervlochten, en hebben tegelijkertijd een eigen gezicht. Zo is de houten buitenafwerking naar binnen toe doorgetrokken. Met het tegelpatroon wordt de rest van het interieur en de vormentaal daarvan geïntroduceerd. Het bijzondere armatuur in de hal accentueert de hoge ruimte van de entree.
Overgang naar binnen
Binnen wordt de warmte van het hout overgenomen door de vloer, wanden en afwerking van de deuren. Stijgpunten bij het tapijt onderbreken de lengtes van de gangen. De wandkleuren sluiten aan op het totale kleurplan.
Onderscheidend vloerplan
In het ontwerp ligt de nadruk op het vloerplan, en de vrijheid daarin. Daarvoor hebben we vele studies gedaan. Uiteindelijk resulteerde dat in een combinatie van tegels en tapijt. Dit geeft grandeur in de entree en verzacht en zorgt voor een akoestische demping verderop in het gebouw.

Tegels en tapijt, en ook lijnen en patronen, volgen elkaar op. Langs de wanden is een extra plint aangebracht, die doet denken aan de traditionele bies van een visgraatvloer. Een knipoog naar de grandeur en luxe van weleer.
 
Entree vanaf buiten
Overzicht kleuren en materialen
Detail entree woningen