De Linde

Uniek wonen voor mensen met dementie
Een eeuwenoude lindeboom in de gemeente Rhenen was de inspiratiebron voor een nieuw te bouwen woonzorggebouw, met plek voor 24 appartementen en drie gedeelde woonkamers voor bewoners met dementie. Alle gelijkvloers. Uitgangspunt van opdrachtgever Quarijn was: “In de eerste plaats is de Linde een fijn thuis voor de bewoners. Maar ook familie en mantelzorg moeten zich welkom voelen en de zorg moet hier fijn kunnen werken.”
"De Linde is uniek in het land, en misschien wel ver daarbuiten. Vierentwintig woningen liggen als geschakelde huisjes in het landschap. Een totaalproject van stoel tot landschapsontwerp waar Studio id+ de regie heeft gevoerd."
Michiel Moes - Directeur Wonen met Zorg bij QuaRijn

De Linde

Uniek wonen voor mensen met dementie
In het buitengebied van de gemeente Rhenen staat, op de plek waar ooit kasteel Levendael gevestigd was, een opvallend oude lindeboom. De in de volksmond ‘duizendjarige linde van Achterberg’ is naar schatting 500 jaar oud. In de jaren zestig van de vorige eeuw leek de imposante boom ten dode opgeschreven, totdat een hoveniersbedrijf zijn gezondheid wist de redden. Sterker nog, er lijkt zich nu een nieuwe loot te vormen vlak naast de oude stam. Opgevat als teken van een nieuw tijdperk, is dit een mooie parallel naar hedendaagse nieuwe woon -en zorgvormen. Deze prachtige context was niet alleen de inspiratiebron voor de naam van het woonzorgcomplex, maar ook voor het interieurontwerp van studio id+.
programma
Woonzorggebouw voor mensen met dementie
opdrachtgever
QuaRijn
schaal
2.000 m2
locatie
Achterberg (bij Rhenen)
periode
2017 - 2022
samenwerking
InTex
fotografie
Wouter van der Sar
Zicht op één van de pleintjes
Zicht op één van de pleintjes
Kleinschaligheid
De Linde is een unieke locatie, waar 24 bewoners allen gelijkvloers wonen in een uitgestrekt complex. Het gebouw is opgezet als een aantal kleine huisjes. Ieder 'huisje' heeft vier kamers en een pleintje. Gangzones en woonkamers verbinden deze huisjes. Waardoor er een grote rondloop ontstaat en extra licht binnen komt via patio's.

Per twee pleintjes, of acht kamers en een woonkamer, is een eigen sfeer en identiteit gezocht.
Zicht en contact met buiten
Zicht en contact met buiten
Contact met buiten
Overal in het gebouw is er contact met buiten. Dat vraagt van het ontwerp om het vinden van een balans tussen je wel binnen voelen en tegelijkertijd het licht en zicht van buiten wel inzetten. Maatwerk kamerschermen bieden hierin een extra tussenlaag, als filter tussen binnen en buiten, maar ook tussen doorloop en verblijf. Om zo de rust en het overzicht voor mensen met dementie te bewaren.
 
Zicht op één van de woonkamers
Zicht op één van de woonkamers
Verlichting
Iedere woonkamer, maar eigenlijk het gehele gebouw, heeft een slim verlichtingssysteem. Warmere en koelere verlichting wisselen elkaar af gedurende de dag, voor een divers en wisselend lichtbeeld dat het ritme van de dag ondersteund. Hoge, witte verlichting in de ochtend en begin van de middag en warm, zacht licht richting het einde van de middag en avond.

De basisverlichting is indirect, waardoor het heel natuurlijk oogt natuurlijk. De sfeerverlichting komt uit sfeervolle armaturen. Die als dusdanig herkenbaar en zichtbaar zijn.
Kamers aan het plein
Kamers aan het plein
Herkenning
Tussen 24 bewoners is het niet eenvoudig je eigen kamer te vinden. Naast de organisatie van de plattegrond en de sferen en identiteiten, is ook de mogelijkheid van het plaatsen van eigen spullen bij de deur als herkenning ingezet. Bovendien is er zo wat te zien en te beleven in de gangen.
Doorzicht gang
Doorzicht gang
Rustpunten
Gezien de lange looplengtes is er veel mogelijkheid tot dwalen en verwonderen. Maar er is ook behoefte aan rustpunten. Op diverse plekken op de route zijn zitjes te vinden. Zorgvuldig gekozen om in de luwte de omgeving even in je op te nemen. Soms in de nabijheid van reuring, soms even in alle rust.
Zitje onderweg
Zitje onderweg
Zicht pleintje
Zicht pleintje
"De Linde is uniek in het land, en misschien wel ver daarbuiten. Vierentwintig woningen liggen als geschakelde huisjes in het landschap. Een totaalproject van stoel tot landschapsontwerp waar Studio id+ het interieurontwerp voor haar rekening heeft genomen maar op het totaal de regie heeft gevoerd."
Michiel Moes - Directeur Wonen met Zorg bij QuaRijn
Zicht vanaf de weg op De Linde
Zicht vanaf de weg op De Linde
Het tuinontwerp om De Linde
Het tuinontwerp om De Linde