Binnenkomst gang Regentenkamer
Binnenkomst gang Regentenkamer

De Regentenkamer

Een museale omgeving vol historie ingepast in een nieuw gebouw
Ruim zes eeuwen geleden, op 14 februari 1400, richtte Gijsbrecht van Abcoude het Ewoud en Elisabeth Gasthuis op. De Regentenkamer, waarin de oude stadsbestuurders vergaderden, nam daarin een prominente plek in. In de jaren 70 verhuisde het Gasthuis naar nieuwbouw aan de Gansfortstraat, maar de Regentenkamer bleef achter in het oude pand en was jarenlang in gebruik door de Willem van Abcoude stichting. Na de verkoop van het gebouw zocht de nieuwe eigenaar naar een andere plek voor deze historische ruimte en de museale inboedel, als schilderijen, relikwieën en meubilair.
Zicht op de Regentenkamer
Zicht op de Regentenkamer
"We hadden nooit verwacht dat het mogelijk was een Regentenkamer met z’n groot museaal karakter in deze nieuwbouwomgeving te realiseren."
Willem van Abcoude Stichting

De Regentenkamer

Een museale omgeving vol historie ingepast in een nieuw gebouw
Hoe kun je een zakelijke ruimte in een nieuwbouwpand laten aansluiten bij de rijke historie en museumstukken van een daarin te huisvesten Regentenkamer? Dat was onze opgave in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede, in opdracht van QuaRijn. Gedegen onderzoek en innovatieve ideeën resulteerden in een waardig resultaat.
programma
Museaal
opdrachtgever
QuaRijn
schaal
50 m2
locatie
Doorn
periode
2019 - 2021
samenwerking
Kalkhoven elektrotechniek,
fotografie
Katja Effting
De Regentenkamer
De Regentenkamer
Museale omgeving
Ons uitgangspunt was om hier een museale omgeving te creëren. Inspiratie vonden we in de interieurs van klassieke kunstmusea, zoals het Rijksmuseum. Een omgeving die sterk genoeg is om de grote diversiteit aan stukken tot hun recht te laten komen én om ze met elkaar te verbinden. Onze grootste uitdaging was de uitstraling van de bestaande ruimte, die het meest deed denken aan een kantooromgeving. Compleet met systeemplafond, kantoorverlichting en in het oog springende installaties.
"Met de nieuwe Regentenkamer brengen we de historie van het Ewoud en Elisabeth Gasthuis terug in ons hart en geven we bezoekers de kans hiervan te genieten. Dit past in de visie de wijk te betrekken bij de geschiedenis."
Michiel Moes - Directeur Wonen met Zorg bij QuaRijn
De Regentenkamer
De Regentenkamer
Antieke vitrinekasten met het portret van Willem van Abcoude
Antieke vitrinekasten met het portret van Willem van Abcoude
Overtuigend plan met minimale middelen
Met een beperkt budget, waarmee we geen grootschalige (bouwkundige) verbouwingen konden realiseren, maakten we een plan. Daarbij overtuigden we de opdrachtgever ervan dat we niet alleen de toegewezen ruimte aan zouden moeten pakken, maar ook de daaraan gelegen voorruimte; de gang. Dit gaf ons niet alleen voldoende ruimte om alle stukken een plek te geven, maar daarmee konden we ook meer recht doen aan het museale verhaal. En niet alleen een nieuwe Regentenkamer maken, die weer een vergaderfunctie krijgt, maar ook alle bezoekers van het pand meenemen in het verhaal en de rijke historie van de Regenten, Regentenkamer en het voormalige Ewoud en Elisabeth Gasthuis.
 
 
Doorkijk regentenkamer richting gang
Doorkijk regentenkamer richting gang
Kleurenplan
We inventariseerden alle stukken en studeerden lang op de juiste indeling en positionering. De in het oog springende kleuren van het te behouden meubilair, bordeauxrood en vergrijsd groen, vormden de basis voor een intrigerend kleurenplan met drie groen/blauw/grijstonen op de verschillende wanden. Voor het systeemplafond gingen we op zoek naar methodes om het een geheel andere uitstraling te geven. Geïnspireerd door de cassettenplafonds uit de oudheid, ontwikkelden we een print om de bestaande plafondplaten mee te bedrukken. We lieten het plafondraster deels in kleur schilderen en vulden het plafond aan met licht gekleurde platen.
 
Oog voor detail; sfeerbeeld materialisatie
Oog voor detail; sfeerbeeld materialisatie
Oog voor detail; labeling van de stukken
Oog voor detail; labeling van de stukken