Duurzaam kantoorgebouw

Een nieuw hoofdgebouw op het 'erf'
Binnen het totaalontwerp van landschap, architectuur en interieur zijn Studio id+ en Wiegerinck volledig gelijkwaardig opgetrokken. Waarbij voor Studio id+ de focus lag op binnenschil van het gebouw en van Wiegerinck op de buitenschil, maar er voortdurend samenhang en reflectie was op het ontwerp. Dit project laat zien hoe wij graag werken; in samenwerking en met bundeling van krachten en kennis.
Met het nieuwe kantoor is er niet alleen uitbreiding in werkplekken, maar vooral aanvulling in diversiteit in vormen van werken. Collega's kunnen kiezen welke omgeving het best passend is bij de werkzaamheden op dat moment.

Duurzaam kantoorgebouw

Een nieuw hoofdgebouw op het 'erf'
Na alle uitbreidingsmogelijkheden in een aantal aangrenzende panden langs een hoofdweg in een Brabants dorp volledig te hebben benut, zocht dit familiebedrijf naar een meer toekomstgerichte oplossing voor het groeiend aantal medewerkers. Door de uitbreiding vorm te geven als een nieuw ‘hart’ voor de organisatie wonnen Studio id+ en Wiegerinck gezamenlijk de door het bedrijf uitgeschreven tender.

Een schuurvormig gebouw achter de bebouwing langs de straat zorgt ervoor dat het geheel aan panden voelt als een uitnodigend erf. Achterkanten worden door de ingreep voorkanten en pleinruimtes verbinden alle gebouwen tot een kleine, levendige campus. Ter plaatse van de entree, die in het verlengde ligt van een belangrijke as op het terrein, opent het gebouw zich. Een glazen pui over twee verdiepingen biedt hier zicht in de organisatie.

Binnen het totaalontwerp van landschap, architectuur en interieur zijn Wiegerinck en Studio id+ volledig gelijkwaardig opgetrokken. Waarbij voor Studio id+ de focus lag op binnenschil van het gebouw en van Wiegerinck op de buitenschil, maar er voortdurend samenhang en reflectie was op het ontwerp. Dit project laat zien hoe wij graag werken; in samenwerking en met bundeling van krachten en kennis.

Naast de nieuwbouw is er een masterplan ontwikkeld voor de totale campus. Waarin alle werkplekken in beeld zijn gebracht, maar er ook een ontwerpvisie is neergelegd voor de toekomst.
programma
Kantoor
opdrachtgever
Hendrix Genetics
schaal
1000 m2 nieuwbouw en ca. 1500 m2 bestaand
locatie
Boxmeer
periode
2018-2020
samenwerking
Wiegerinck, B4O
fotografie
Stijn Poelstra
Voorzijde van het kantoor
Voorzijde van het kantoor
De schuur als referentie en uitgangspunt
Herschrijven Else

Als uitgangspunt voor het nieuwe gebouw, dat wij samen met Studio id+ ontwierpen, kozen wij het erf. Het erf als traditionele ontmoetingsplek, als eerbetoon aan de Boxmeerse roots en de kippenboeren die van oorsprong door het bedrijf werden bediend. Het erf vormt een campus-achtige binnenplaats rondom het gebouw, dat uiterlijk gebaseerd is op de archetypische schuren zoals je die in de omgeving vindt. Het heeft een duurzame houten draagconstructie en aan de buitenkant ambachtelijk stucwerk. Kortom, een eigentijds maar toch herkenbaar ontwerp dat goed past bij nuchtere, hardwerkende Brabanders.
Achterzijde van het kantoor
Achterzijde van het kantoor
Gebouw als klimaatregulatie
Het gebouw is zo ontworpen dat de koel- en warmtelast zo laag mogelijk gehouden wordt. Dit is gedaan door gebruik te maken van de noord - zuid orientatie van het gebouw. Aan de noordzijde zijn kleine gevelopeningen gemaakt om warmteverlies te voorkomen en aan de zuidzijde zijn grote gevelopeningen met diepe negge en daarmee grote overstekken ontworpen. Daarmee voorziet het gebouw zichzelf grotendeels van eigen schaduw waarmee er minimale, directe zinbelasting op het glas en daarmee binnen is.

De verdere verduurzaming van het pand is installatietechnisch opgepakt. Met een dak volledig ingelegd met zonnepanelen en een duurzame installatie.
Entree van het gebouw
Entree van het gebouw
De diepe overstekken en neggen dienen als zonwering op aan de zuidzijde
De diepe overstekken en neggen dienen als zonwering op aan de zuidzijde
Oog voor detail
Het gebouw is met veel oog voor detail ontworpen. Om de strakke vormgeving en het lijnenspel te benadrukken zijn kozijnen minimaal gedimensioneerd en de neggen strak afgewerkt. Aan de lange zijde van het gebouw zijn houden zonweringsschermen geplaatst die tevens ook als privacyscherm werken. Ze kunnen, naar wens, verplaatst worden. En ze geven daarbij ritme, diepte en dynamiek aan de gevel.
Detaillering gevel
Detaillering gevel
Zicht op het gebouw vanaf de straat en de overige kantoren
Zicht op het gebouw vanaf de straat en de overige kantoren