Zicht richting de entree van de afdeling
Zicht richting de entree van de afdeling

Psychogeriatrische afdeling Bunnichem

Ontwerpen voor dementie
Voor deze opgave ontwikkelden we een plan waarin de gangen volwaardig onderdeel zijn van het wonen en daarmee de gedeelde leefruimte wordt vergroot. De gang fungeert niet meer alleen als transitieruimte, maar is met verschillende functies ingericht als een prettige plek om te verblijven. Uiteraard hebben wij daarbij de hoofdfunctie van de gang – transitie, transport en vluchten – behouden en compromisloos ingepast.
Zicht op gangdeel richting een van de woonkamers
Zicht op gangdeel richting een van de woonkamers
"De afdeling voelt als een waardige woonresidentie. Het is bijna ondenkbaar dat dit binnen reguliere zorg, met de bijbehorende budgetten, mogelijk is. Enkel door de enorme kennis en kunde van Studio id+ hebben we dit kunnen realiseren. Moeiteloos hebben ze de bestaande context gebruik en aangevuld met nieuwe middelen. Het voor en na is onherkenbaar."
Patrick Jansen - QuaRijn

Psychogeriatrische afdeling Bunnichem

Ontwerpen voor dementie
Woonzorglocatie Bunnichem in Bunnik, van Stichting QuaRijn, huisvest verschillende bewonersgroepen in een mix van wonen met zorg en zelfstandig wonen voor ouderen. Op de afdeling kleinschalig wonen voor ouderen met dementie delen 24 bewoners twee woonkamers. Deze werden als te klein ervaren, terwijl er in de gangen een overmaat aan ruimte was. QuaRijn vroeg Studio id+ een ontwerp te maken voor het beter benutten van deze kwaliteit.
programma
Woonzorggebouw voor ouderen met dementie
opdrachtgever
QuaRijn
schaal
500 m2
locatie
Bunnik
periode
2019 - 2021
samenwerking
Kalkhoven Elektrotechniek, van Assem, TON projectstoffering
fotografie
Wouter van der Sar
Zitjes langs de wand met zicht op de tuin. Restruimte wordt verblijfsruimte
Zitjes langs de wand met zicht op de tuin. Restruimte wordt verblijfsruimte
Binnen een strak budget is gezocht naar slimme ontwerpoplossingen om toch een hoogwaardige sfeer neer te zetten. Door aan de tuinzijde de bestaande wandafwerking te behouden, in een warme kleur te schilderen en sierlijsten toe te voegen, is een waardige en chique uitstraling gerealiseerd.

Deze lijsten komen terug in de maatwerkbanken met geïntegreerde opslagruimte. Ook de wandafwerkingen in de andere gangen zijn opgefrist met een schilderbeurt. Met een lambrisering in hetzelfde houtpatroon als die van de vloer is een rijker beeld gecreëerd.
"De woonkamers van onze afdeling zijn erg beperkt voor het aantal bewoners, zeker met de toenemende zorgvraag, die er gebruik van maken. Nu de gangen onderdeel van het wonen zijn geworden, voelt het alsof we er twee extra woonkamers bij hebben gekregen. Er is veel keuze in waar te zitten. Het hoeft niet allemaal in de woonkamer of op de eigen kamer. Er is een tussenmaat ontstaan, die heel wenselijk en voor vele doeleinde inzetbaar is."
Zorgmedewerker afdeling Bunnichem
Herkenbaarheid, leesbaarheid en intuïtieve routing
De bewoners van de afdeling hebben baat bij een herkenbare, leesbare en intuïtieve omgeving. Zij kunnen immers niet terugvallen op nieuwe herinneringen of aanknopingspunten. Herkenbaarheid is terug te vinden in traditionele elementen, die hedendaags zijn vertaald. De klassieke lijsten, het kleurgebruik, de lambrisering en visgraatpatronen refereren alle aan het collectieve geheugen van vroeger. Door ieder gangdeel een andere uitstraling te geven, terwijl ze samen wel een geheel vormen, zorgden wij voor leesbaarheid en een intuïtieve manier van je weg vinden.
Zitje op het plein; ontmoeting en overzicht voor bewoners
Zitje op het plein; ontmoeting en overzicht voor bewoners
Nabijheid, afzondering, overzicht en uitzicht
Wij ontwierpen een variëteit aan plekken, zodanig opgezet dat de zorgmedewerkers toch een goed overzicht kunnen bewaren. Zo zijn er hoge zitjes in de buurt van de woonkamers, om bijvoorbeeld een hapje te eten, en lage banken verderop. Hier kun je je even alleen terugtrekken of rustig een praatje maken. Op het plein hebben we een uitnodigende ronde zitruimte gemaakt, om bijvoorbeeld met je familie buiten de huiskamers neer te strijken. Aan de tuinzijde staan lange banken met een prachtig zicht op buiten. De lijnverlichting in de gangen versterkt het beeld van de al aanwezige koven. Dezelfde vlakken komen terug in het vloerveld, waar een visgraat motief is gecombineerd met een licht grijze betonlook.
 
"Het voor en na resultaat is bijna onherkenbaar. Niet alleen bewoners maar ook familie reageren heel positief op de omgeving. Deze straalt rust en professionaliteit uit. Het geeft bewoners structuur en iets om te ontdekken. Iedere keer opnieuw."
Zorgmedewerker afdeling Bunnichem
Foto van de afdeling voor de renovatie
Foto van de afdeling voor de renovatie
Foto van de afdeling voor de renovatie
Foto van de afdeling voor de renovatie
Zicht op de achtergelegen gang
Zicht op de achtergelegen gang
Uitgekiende verlichting
Ook de verlichting is volledig afgestemd op de doelgroep. De sterke witte basisverlichting langs de koven van het plafond is voor het vergelende oog en snel vergrijzende zicht van de bewoners essentieel, maar de hoge lichtintensiteit kan overdag gedimd worden. Bij de verschillende zitjes is sfeerverlichting met een gelere lichttoon in wandarmaturen geplaatst. Innovatief is dat deze tegelijkertijd als noodverlichting fungeert. In de lambrisering is een accentverlichting opgenomen in een zorgvuldig gedetailleerde handrail, die tevens grip geeft aan de bewoners.

Naast de schaduwloze verlichting hebben wij ook gezorgd voor zo min mogelijk contrast in de vloeren. Het visgraatmotief en de betonlook hebben vrijwel dezelfde LRV (licht reflectie waarde), waardoor de bewoners optisch nauwelijks verschil waarnemen. Zo ontstaat een hoogwaardige, bijna statige vloer, zonder concessies te doen op gebruikersniveau.
 
"Wij hebben in Bunnichem een monofunctioneel ganggebied getransformeerd tot een hoogwaardige en prettige verblijfsruimte. Een meerwaarde voor de bewoners, bezoekers en het zorgpersoneel."
Studio id+
Kastenwand voor rust en eenheid
Een gang is van nature een drukke plek met veel verschillende verkeersstromen en prikkels. Daarom hebben we de omgeving zo overzichtelijk en rustig mogelijk gehouden, met veel aandacht voor eenheid. In deze gedachte hebben wij ook een bijzondere wandkast ontworpen. Greeploos, om geen notie te hebben delen te openen, en met open vakken voor accent. Zo is er extra bergruimte gecreëerd, maar ook ruimte voor het fiets-labyrint en presentatie van het team. Een doorkijkje naar de woonkamer verbindt de ruimtes visueel met elkaar.
 
Wandkast met bergruimte
Wandkast met bergruimte