The (Wait-)Breathing Room

Nieuw perspectief op wachten

The (Wait-)Breathing Room

Nieuw perspectief op wachten
Afstudeeronderzoek - Wat kan een ontwerper doen om de ideale wachtomgeving te ontwerpen?

In ons werk als interieurarchitect werken wij regelmatig in zorgomgevingen. In woonzorg, GGZ en ziekenhuisomgevingen. Vooral in een ziekenhuis speelt het wachten een grote rol. Onze collega Jenita Duijndam is in 2020 afgestudeerd aan St. Joost School of Art & Design (opleiding New Design & Attitudes) in Breda met het afstudeeronderzoek The (Wait-)Breathing Room. Wij zijn blij haar resultaten hier te mogen delen.
programma
Afstudeeronderzoek
locatie
Breda
periode
2020
De vraag die gesteld werd in het onderzoek, was: Hoe kun je als ontwerper bijdragen aan 'de ideale wachtomgeving'? Met een wachtkamer die een positieve afleiding biedt aan de gespannenheid waarmee men vaak zit te wachten?

Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat het wachten in een ziekenhuis vaak zorgt voor extra stress of een onrustig gevoel. Het wachtmoment wordt door de meeste mensen zelfs als negatief ervaren, een grote impact dus op de ziekenhuisbeleving!
Wat is de meest effectieve manier om spanning en stress te verminderen? Volgens Jasmin Vogeley (psycholoog en gever van ademworkshops) is de ademhaling één van de meest effectieve tools om stress en spanning los te laten en diepe ontspanning te ervaren.
Dit gegeven is meegenomen in het onderzoek, hoe men wachtende personen hiermee op een laagdrempelige manier mee in contact kan brengen. Hen een hulpmiddel geven om de ademhaling zelf te kunnen reguleren en op te kunnen focussen als afleiding. Hoe kunnen we patiënten tijdens het wachten meer bewust maken van hun ademhaling, door te zien, te voelen en te horen?

Het eerste wat iemand doet in een wachtruimte is zijn of haar telefoon pakken. Om echt een moment van rust te geven, is het beter om dit te vermijden door de persoon op tijd af te leiden. Het is belangrijk om even in het nu te zijn en uit de ‘doe-modus’ te stappen. Je even concentreren op jezelf.
Het wachtmoment in een medische omgeving wordt door de meeste mensen als negatief ervaren.
In het onderzoek zijn als technisch experiment objecten ontworpen die de zintuigen op de voorgrond kunnen brengen. Zo is daar een wachtstoel waarin de mobiele telefoon een voelbaar ritme activeert van een rustige ademhaling. En een wandkleed met vormen als 'longblaasjes' die het ritme aangeven van de juiste ademhaling. Bekijk hier de video van het wandpaneel www.youtube.com/watch?v=Asx9osIatHs
Dit is een zeer beknopte weergave van het onderzoek. Wil je meer weten over de resultaten van het onderzoek, de onderzoeksmethodieken en de geraadpleegde literatuur? Neem gerust contact op!