Visual van één van de appartementen
Visual van één van de appartementen

Kastanjehoftoren

Een nieuwe opzet voor cliënten- en bewonerskamers

Kastanjehoftoren

Een nieuwe opzet voor cliënten- en bewonerskamers
De locatie Westerhout van zorgorganisatie Zorgcirkel huisvest verschillende doelgroepen. Deze variëren van mensen met dementie tot mensen met een somatische achtergrond of een revalidatievraag. De locatie bestaat uit verschillende gebouwen die onderling met elkaar verbonden zijn.

Een van de gebouwen is de Kastanjehoftoren, waar mensen met dementie wonen. Door de ronde gebouwopzet zijn de kamers aan de buitengevel georiënteerd en in het midden van het gebouw is een groot atrium waar een deels open gang aan grenst. Eerder werkte Studio id+ aan een totaalvisie voor de herinrichting van de toren. Met daarin de focus op een goede wayfinding, routing & oriëntatie voor mensen met dementie en het terugbrengen van het gevoel van warmte, sfeer en huiselijkheid.

Vooruitlopend op de totale planuitvoering is besloten om eerst de individuele kamers te renoveren. Uitgangspunt hierbij was dat de kameropzet het verlenen van goede zorg ondersteunt, zonder het gevoel van 'thuis' aan te tasten.

Studio id+ ontwikkelde een uniek wandsysteem met (uit)wisselbare panelen waarin de zorgsystemen, maar ook andere domotica en aansluitingen verwerkt zijn en die door materialisatie en kleur sfeer en uitstraling aan de ruimte wil toevoegen.
programma
Wonen en zorgen
opdrachtgever
Zorgcirkel
schaal
30 m2
locatie
Alkmaar
periode
2022 - 2023
fotografie
Wouter van der Sar
Wonen en zorgen
Naast een nieuwe materialisatie van de kamers, lag er een opgave om een oplossing te vinden voor de vele zorg- en domotica vragen die er waren. Van zorgoproepsysteem tot pieper en van elektra aansluiting tot lichtknopje, allen waren ze op verschillende plekken op de wand geplaatst. Wat een heel onrustig beeld gaf, maar ook een onwerkbare situatie opleverde.

We vatten de opgave op om een wandsysteem te ontwikkelen om al deze zaken een plek te geven en dit gelijktijdig te gebruiken als mogelijkheid om de sfeer en uitstraling in de kamer te verhogen.
We gebruikten de vraag om met praktische oplossingen te komen voor de diverse zorgsystemen in de kamer als een mogelijkheid om ook sfeer en uitstraling aan de ruimte toe te voegen.
Studio id+
Wandpanelen
Voor flexibiliteit en als oplossing voor de technische systemen ontwierpen we een wandsysteem met panelen. Slimme en domme panelen. In de slimme panelen zitten functies als aansluitingen, zorgoproepsysteem en schakelaars, de domme panelen zijn toegevoegd voor sfeer en uitstraling, maar ook met simpele functionaliteiten als een prikbord en wandbescherming.
Verpersoonlijking
Omdat de verwachting is dat de doorstroom van bewoners steeds hoger is, komt er behoefte aan mogelijkheden om je toch thuis te voelen in een andere omgeving. Daarom is in het wandsysteem de mogelijkheid opgenomen voor het ophangen van eigen spullen zoals foto's, kaartjes en het plaatsen van bijvoorbeeld plantjes of beeldjes.
 
Voor & na
De oude kamers hadden een geel-oranje vloer met bijpassende gordijnen en misten sfeer en uitstraling. In de nieuwe opzet hebben we gekozen voor rustige, lichte materialen en het wandsysteem als eyecatcher. Een zachte, vriendelijke omgeving waar gewoond en gezorgd kan worden. Het verschil is enorm.
Kamer voor
Kamer voor
Kamer na
Kamer na
Details
Naast een nieuwe materialisatie van de kamers, lag er een opgave om een oplossing te vinden voor de vele zorg- en domotica vragen. Van zorgoproepsysteem tot pieper en van elektra aansluiting tot lichtknopje, alle waren ze op verschillende plekken op de wand geplaatst. Wat een heel onrustig beeld gaf, maar ook een onwerkbare situatie opleverde.

We vatten de opgave op om een wandsysteem te ontwikkelen om al deze zaken een plek te geven en dit gelijktijdig te gebruiken als mogelijkheid om de sfeer en uitstraling in de kamer te verhogen.